Aktualno sporočilo ravnateljice v času zaprtja šole

  1. 5. 2020

 

Dragi učenci, spoštovani starši,

 

vsak teden prinaša novosti in nekaterih smo še posebej veseli. Med njimi je zagotovo ta, da smo lahko na šoli spet pozdravili vas, dragi učenci. Drugi prvi šolski dan, kot smo ga poimenovali, je bil precej nenavaden zaradi številnih zaščitnih ukrepov. Vendar so se po sprejemu čez otroška lica spet razlili nam znani nasmehi, po učilnicah je zažuborelo od otroških glasov, besed in smeha. Kako hitro ste se ob podpori učiteljic in učiteljev spet počutili prijetno! Večina vas je spoznala nove učence in učitelje. Hja, nekatere učitelje ste celo preizkušali, ali vam bodo kos. Še vedno ste isti navihani otroci bliskovitih misli in iskrivih pogruntavščin!

Danes pa se v šolske klopi vračajo tudi devetošolci. In to prav vsi. Vseh 97. Tri učenke, ki se izobražujejo na domu, pa se pripravljajo na opravljanje predmetnih izpitov.

Kmalu se nam bodo pridružili še učenci, ki jim učenje povzroča nekaj težav, da jim bodo učitelji pomagali uspešno zaključiti šolsko leto.

Spoštovani starši, hvala vam za podporo, mnoge besede pohval in zahval. Vaš prispevek, da je vračanje otrok v šolo potekalo v duhu medsebojnega razumevanja, je dragocen. Upam, da je izkušnja učenja na daljavo prinesla tudi pozitivna spoznanja.

Koledar nas opominja, da bomo kmalu vstopili v zadnji mesec pouka, kar pomeni, da smo že intenzivno vpeti v priprave na novo šolsko leto. Starši, prosili smo vas, da posredujete prijave na dejavnosti vaših otrok v šolskem letu 2020/21. Člane sveta staršev smo pozvali k podaji mnenja k ceni delovnih zvezkov. Zavedam se, da imate nešteto obveznosti in se zgodi, da je kakšna tudi preveč, tako smo tiste, ki prijav še niste posredovali, ponovno pozvali, da to storite. Prav tako ravnokar poteka ponovitev dopisne seje sveta staršev, kajti na prvi seji je svoj glas oddalo premalo članov.

Vsem želim, da bo zadnji majski teden uspešen in boste uspešno zaključili vsaj kakšno nalogo, s katero ste se že dlje časa ukvarjali. To bo zagotovo uspelo delavcem podjetja CGP, ki so na Tovarniški gradili moderen prizidek in športno dvorano.

Lepo vas pozdravljam.

Janja Zupančič

 

Vhod v prizidek na matični enoti na Tovarniški cesti.

 

 

11. 5. 2020

 

Dragi učenci, spoštovani starši,

 

skoraj dva meseca je že odkar je šola zaprla svoja vrata. Takrat smo verjeli, da bodo izredne razmere trajale kakšna dva tedna. Celo najbolj pesimistični so napovedovali, da se vrnemo takoj po velikonočnih praznikih. Pa so za nami tudi prvomajske počitnice in šele te so prinesle kanček upanja, da bo šola spet služila svojemu namenu, da jo bo napolnil mladostni smeh.

Pretekli teden smo šole prejele priporočila, kako se pripraviti na postopno vračanje učencev v šolo. Najprej naj bi se v šolske klopi vrnili učenci prvega, drugega in tretjega razreda, in sicer v ponedeljek, 18. maja.

Razredničarke so staršem že posredovale nekaj osnovnih informacij o predvidenem ponovnem odprtju šole. Za organizacijo je ključen podatek, koliko učencev bo pouk obiskovalo v šoli. Učenci namreč ne bodo razporejeni v oddelke kot pred zaprtjem šole, temveč v skupine po največ 15 učencev. Z namenom v kar največji možni meri preprečiti pojav in širjenje okužb bo potrebno na šolskem prostoru upoštevati obširna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ta teden pripravljamo tudi podrobnejša interna navodila in urejamo prostore.

Konec tedna bomo zaključili z zbiranjem prijav za jutranje varstvo, podaljšano bivanje, izbirne predmete in prehrano za šolsko leto 2020/2021. Hvala vsem staršem, ki ste se že odzvali in upam, da boste tudi ostali uspeli pravočasno urediti.

Današnji dan bi moral biti prav posebno poseben. V običajnih okoliščinah bi zjutraj potekalo nacionalno preverjanje znanja, po glavnem odmoru pa bi nas obiskal Boštjan Gorenc Pižama. Mnogi ga poznate in ste prebrali tudi že kakšno njegovo knjigo ali katerega od njegovih številnih prevodov. Kako zanimivo je spoznavati ljudi, ki strastno ustvarjajo zgodbe, da z njimi potujemo v resnične in domišljijske svetove, kjer se upodobijo tudi najbolj nenavadne zamisli in sanje. Pižama ni pozabil na vas. Prisluhnite, kaj vam sporoča z video posnetkom.

Ob poslušanju njegovega nagovora me je prešinila tale misel »Mogoče res nisem šel tja, kamor sem bil namenjen, a mislim, da sem pristal tam, kjer moram biti.« Tudi vsi mi smo še do nedavnega verjeli, da smo namenjeni v neko drugo smer, nikakor ne v to, na kateri smo se sedaj znašli. A vedno bolj spoznavamo, da nepričakovano v nas prebuja nesluteno. Nas spodbuja k odprtemu razmišljanju in izvirnemu ravnanju. Nas pripravlja na jutrišnji svet?

Boter misli je angleški pisatelj Douglas Adams. In upam si trditi, da je Boštjan Gorenc Pižama prepotoval mnogo galaksij med platnicami Adamsove fantastične domišljije. Ali to drži, pa Pižamo skupaj povprašamo ob prvi priložnosti

Teden, v katerega smo vstopili, prinaša izzive, ki se danes zdijo nemogoče zahtevni. Pri iskanju rešitev bodo na preizkušnji vse naše zmožnosti in mogoče bomo potrebovali še drznost domišljije.

Naj nam uspe.

 

Janja Zupančič

 

 

 

4. 5. 2020

 

Dragi učenci in spoštovani starši,

za nami so prvomajske počitnice in upam, da ste jih prijetno preživeli.

Prav neverjetno presenečenje so nam med počitnicami pripravile Nina, Lana, Julia in Laura, učenke 6. d razreda, ki so se odločile, da kar same polepšajo okolico šole na Tovarniški. Uredile so zelenico in cvetlične gredice pred vhodom. Draga dekleta, hvala vam za opravljeno dobro delo.

Hišniki so uredili tudi ostale površine in tako smo pripravljeni vstopili v maj, v mesec, ko običajno potekajo nacionalno preverjanje znanja, letna šola v naravi, obiski slovenskih literarnih ustvarjalcev, tekmovanja, revije, koncerti, nastopi … Pogled na koledar je še pred dvema mesecema obetal izredno intenziven mesec poln druženja in navdušenja nad vašimi uspehi, dragi učenci. In vendar maj tudi letos prinaša priložnosti za uspeh, za dosežke, le drugačne in po drugih poteh jih bomo dosegali kot je bilo to do sedaj običajno.

V tem mesecu se bomo, po šestih tednih učenja na daljavo, soočili še z izzivom ocenjevanja znanja. Učitelji vam bodo posredovali navodila. Če boste potrebovali pomoč, vam bodo pomagali, vam svetovali, vas usmerili. Poskusite tudi sami. Rešite naloge, ki ste jih že reševali. Preberite besedilo v učbeniku. Besedilo obnovite, tako da ga nekomu poveste, ga zapišete, izdelate skico in podobno. Pri reševanju nalog skrbno preberite navodila. Pomislite, ali navodilo razumete. Kaj naloga od vas zahteva? Kaj že veste? Kje lahko poiščete informacije? Ali si lahko pomagate z vašimi zapiski, učbenikom, delovnim zvezkom? Poskusite se osredotočiti le na nalogo, ki jo opravljate. Zaupajte vase in ne dovolite, da vas preizkušajo misli nemoči ali obupa.

Spoštovani starši, čeprav nam sedanjost ponuja še mnogo vprašanj, se na šoli že oziramo v jesen, v novo šolsko leto. Posredovali smo vam navodila za ureditev dostopa do eAsistenta, da boste lahko vaše otroke prijavili na dejavnosti kot so podaljšano bivanje, izbirni predmeti in prehrana v šolskem letu 2020/2021. Hvala vsem, ki ste že uspeli aktivirati varnostne kode. Ko bomo uredili vse podrobnosti, bomo omogočili oddajo elektronskih prijav in vas o tem obvestili, zato vas vabimo, da še naprej spremljate objave na šolski spletni strani.

 

Prijeten teden vsem,

Janja Zupančič

 

 

20. 4. 2020

 

Dragi učenci, spoštovani starši,

okolica šol je vedno bolj pomladno zelena. Poglede privlačijo še zadnje cvetoče narcise, živobarvni cvetovi magnolij in španskega bezga. Iz krošenj se oglaša ptičje petje. Na šolskih hodnikih pa v prazno odmeva šolski zvonec. Že šesti teden so šolska vrata zaprta. Pošiljate nam številna sporočila z željo, da se kmalu srečamo. Pogrešate sošolce, učitelje, šolska kosila in odmore, igranje nogometa, obisk knjižnice, klepet na klopci po koncu pouka. Trenutno še ne vemo, kdaj se v šolo vračamo, zagotovo pa je, da v tem šolskem letu šestošolci in devetošolci ne boste opravljali nacionalnega preverjanja znanja.

V preteklem tednu smo šole prejele navodila, kako izvesti ocenjevanje, tako vas bodo, dragi učenci, o tem obvestili vaši učitelji. Želim, da se potrudite po vaših najboljših močeh. Mnogi ste si učenje in delovni dan dobro organizirali ter dopoldan namenite učenju, popoldneve pa prostemu času.

Spoštovani starši, vaša pomoč otrokom je vedno pomembna in edinstvena, v teh dneh pa pride še bolj do izraza. Veseli smo vaših odzivov in dobrega sodelovanja. Vaše izkušnje delimo na šolski spletni strani.

Pri učenju, kot pri vsakem delu, sta pomembni prava spodbuda in strokovna podpora. Tako so svetovalne delavke naše šole pripravile spletno Svetovalnico, kjer lahko pridobite gradiva o organizaciji učenja, ugotovite kateri je vaš prevladujoči učni stil, preberete poučno zgodbo, izveste več kako ostati zdrav v obdobju, ko nas ogroža koronavirus. V Svetovalnici so zbrane tudi številne povezave do organizacij, na katere se lahko obrnete, če se znajdete v stiski. Na vaša sporočila se bodo odzvale tudi svetovalne delavke, zato se jim kar brez zadržkov javite.

Učiteljice dodatne strokovne pomoči, ali kot radi kratko rečemo DSP, pa so oblikovale spletno učilnico z imenom Dej S’m Poglej (Ali ugotoviš, zakaj so vse besede v imenu zapisane z veliko tiskano črko? Kaj pomenijo? V naslovu si tako izjemo z določenim namenom lahko dovolimo, sicer pa le upoštevajte navodila učiteljic slovenščine, kdaj uporabljati veliko začetnico.). Gradiva bodo zagotovo pritegnila vse učence. Prav zanima me, kako uspešni ste pri testu sledenja navodilom ali pri igranju obojeročnega nogometa. Povabite tudi starše, da se vam pridružijo.

Tako, pred nami je še en delovni teden.

Danes, 20. 4. 2020, naj bi potekal FIT4KID dan. Pripravljamo se, da ga bomo izvedli pozneje. O podrobnostih vas bomo obvestili.

V sredo, 22. 4. 2020, bomo obeležili Svetovni dan Zemlje, tako vas vabimo, da si ogledate vrhunski dokumentarni film Žejni svet.

V četrtek, 23. 4. 2020, bo potekal dan dejavnosti. Le kaj boste počeli tokrat?

Naj bo teden prijeten, deloven in uspešen. Sledile mu bodo prvomajske počitnice. Preživite jih sproščeno in pazite nase. Ponovno se vam oglasim v ponedeljek, 4. maja.

 

Janja Zupančič

 

 

 

14. 4. 2020

 

Dragi učenci, spoštovani starši,

 

čas resnično hitro beži, saj je že mesec dni odkar smo se nazadnje srečali v šoli.

Upam, da so za vami prijetni praznični dnevi in ste z veseljem pogledali, kakšne naloge in dejavnosti so za vas pripravili učitelji. Peti teden učenja na daljavo bo imel le štiri delovne dneve. V sredo, 15. 4. 2020, bo potekal dan dejavnosti.

V običajnih razmerah bi v teh dneh prebirali še zadnje knjige za bralno značko. Učenci razredne stopnje bi se pripravljali na srečanje s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti. V knjižnicah so posode za žrebanje polne pokrovčkov z imeni tistih, ki ste njene knjige že prebrali. Knjižničarka Darja vas je celo leto spodbujala k branju, kar je bil poseben izziv, saj so knjige Nataše Konc Lorenzutti tako zelo zanimive, da so v celoti razprodane. Njena razigranost in domiselnost bralca nagovarjata prav v vsaki zgodbi, njena igrivost nas spodbudi, da se o resnih temah pogovorimo (s samim seboj, s starši, s prijateljico ali prijateljem, z učiteljico ali učiteljem) na malo bolj sproščen način. Samo vam, dragi učenci, je Nataša Konc Lorenzutti napisala pismo in dodala še pesem. Lahko jo zgolj preberete (če se ob tem ne boste nasmejali, imate danes res zeloooo slab dan), lahko pa jo tudi prepišete, ilustrirate, izdelate slikovno pismo, se pesem naučite na pamet ali jo kar odigrate. Zagotavljam vam, da boste z njeno pomočjo vedno sklanjali z nasmehom.

V preteklem tednu smo tudi mi uspeli narisati nekaj nasmehov na vaša lica. S pomočjo dobrodelnih akcij in podporo posameznikov smo zbrali računalniško opremo. Pridobili smo tudi nekaj sredstev za nakup živil. S prepoznavanjem in reševanjem stisk posameznikov in družin se na šoli ukvarja svetovalna služba. Naše svetovalne delavke vsakodnevno na različne načine pomagajo tistim, ki se znajdejo v težkih situacijah. Nekaterim učencem edino šola predstavlja varno okolje, v katerem ni neprijaznih in grobih besed, v katerem ni nasilja, ni alkohola, ni prepirov. Šola je za posamezne učence prostor, kjer so deležni prijazne besede in pohvale, kjer dobijo topel obrok, kjer čutijo mir, kjer lahko prosijo za pomoč in jo tudi dobijo.

Učenje na domu ima toliko obrazov kot je družin naših učencev. Nekaterim je na voljo vse, drugim mnogo, tretjim skoraj nič. Učencem teh družin, ki nimajo dostopa do interneta, računalniške opreme, tiskalnika, niti pametnega telefona, naši učitelji pripravljajo vaje in jih pošiljajo na dom po navadni pošti. Na različne načine se trudimo, da bi vseh 1094 učencev naše šole vzdrževalo stik z učitelji, vztrajalo pri učenju, da bi napredovali in bili uspešni.

Imeti znanje pomeni imeti prednost. Če se danes nekaj naučite, lahko jutri to znanje izpopolnjujete in nadgrajujete. Znanje nima meja. Da učenje uma nikoli ne izčrpa, je trdil že renesančni genij Leonardo da Vinci, ki bi v tem tednu praznoval rojstni dan. Zato, dragi učenci, izkoristite priložnosti, ki vam jih ponujajo učitelji in starši ter izklešite sebe v svojo kar najbolj plemenito podobo.

 

Vse dobro in uspešno vam želim.

 

Janja Zupančič

 

 

 

6. 4. 2020

 

Dragi učenci, spoštovani starši,

ob vstopu v četrti teden učenja na daljavo se naše sodelovanje vse bolj krepi. Vsi postajamo bolj vešči uporabe različnih orodij, aplikacij in programov, ki nam omogočajo, da vzdržujemo vezi in se učimo.

Tako smo tudi napotke za 4. teden učenja na daljavo že pripravili v šolskih spletnih učilnicah – več pa, kot ste že navajeni, na strani Učenje na daljavo

Mnogi učenci ste se razveselili sporočil vaših učiteljev, nekateri ste se celo povezali prek videokonferenc in se pogovorili. Učiteljicam in učiteljem posredujete fotografije vaših izdelkov, zapise in posnetke. Nekatere so učitelji povzeli in pripravili prispevke na šolski spletni strani. Vabim vas, da jih preberete na vstopni strani.

Verjetno ste že skoraj pozabili, da je bilo potrebno pretekli konec tedna prestaviti kazalce na urah. Kaj menite, koliko časa je potreboval hišnik, da je na vseh enotah, v vseh prostorih nastavil točen čas?

Upam, da vam je uspelo prvega aprila vsaj koga od domačih malce nahecati. Vse pa je pošteno naaprilila učiteljica Petra z zgodbo o podivjani vreči na Tovarniški.

V sredo pa se je zgodilo še nekaj enkratnega. Hišniki in učiteljica Jana so izpraznili učilnico tehnike in delavnico, da bodo v času, ko boste vi še doma, gradbeni delavci lahko povezali prizidek na Tovarniški s starim delom šole.

V preteklih dneh ste nas prijetno presenetili nekateri starši, ki ste nam ponudili pomoč in pomagali pri dobavi računalnikov ter zagotovili tudi sredstva za nakup živil za družine, ki so se znašle v še posebej težkem položaju. Hvala tudi podjetju Jagodic Computers za donirane računalnike. V imenu učencev in njihovih družin se vsem, ki ste v pravem trenutku priskočili na pomoč, iskreno zahvaljujemo.

Za vas imamo še eno novico, ki ste jo težko pričakovali še posebej tisti, ki vas skrbi glede pridobivanja ocen. Pristojno ministrstvo je odločilo, da bo mesec april namenjen preverjanju znanja. Podrobnejša navodila o preverjanju/ocenjevanju bomo predvidoma prejeli v drugi polovici meseca. Tako še naprej zavzeto sodelujte z učiteljicami in učitelji ter utrjujte znanje.

V ponedeljek, 6. aprila, bomo izvedli dan dejavnosti. Napotki so objavljeni kar v šolskih spletnih učilnicah posameznega razreda. Upamo, da vam bo nov pristop olajšaj organizacijo učenja.

V torek, 7. aprila, bomo obeležili svetovni dan zdravja, čeprav je zanj potrebno skrbeti prav vsak dan, kajne?

V sredo, 8. aprila, praznujemo svetovni dan Romov. Običajno na šoli pripravimo razstavo ali drug dogodek. Le kaj pripravljamo tokrat?

V četrtek, 9. aprila, bo že stoti dan letošnjega leta in 19. dan, ko poteka učenje na daljavo.

10. aprila 1912 je iz angleškega mesta Southampton (ali ga najdeš na zemljevidu?) na svojo prvo in zadnjo pot odplul takrat največji parnik na svetu Titanik, ki je štiri dni pozneje žal končal svojo pot.

Potapljanje ladij pa je bila nekoč precej priljubljena družabna igra, ki jo starši zagotovo še poznate. Med gradivi za ustvarjalno preživljanje časa lahko najdete predlogo in ob igranju z otroki preživite popoldne ali večer.

Knjižničarka Sabina nas vabi na prav posebno potovanje, pravzaprav nas nagovarja, naj se potopimo v branje. Pripravila je zbirko povezav do brezplačnih spletnih knjig. Pri tem potapljanju si zagotovo ne bomo zmočili nog, bomo pa vseeno lahko odkrili številne svetove. Učitelji športa želijo, da tudi sedaj ohranjate dobro telesno kondicijo, zato ves čas posodabljajo priporočila za različne športne dejavnosti. Preberite nov članek “Ob učenju na daljavo učitelji priporočajo …“.

Za pevsko in glasbeno kondicijo bo poskrbela zborovodkinja Andreja, ki pripravlja strokovni prispevek z zelo zanimivimi nasveti. Ta bo zagotovo navdušil tudi samo ljubitelje glasbe …

Kako pester teden je pred nami! Za tiste, ki se boste pripravljali na praznovanje velike noči, bo še prav poseben. V ponedeljek, 13. aprila, praznujemo velikonočni ponedeljek, ki je tudi dela prost dan, zato se vam ponovno oglasim v torek, 14. aprila.

 

Naj bo vsak dan tega tedna priložnost, da vadimo biti prijazni in dobri do sebe ter drugih.

 

Vaša ravnateljica Janja Zupančič