V času učenja na daljavo so naši učenci kljub omejitvam in brez pripomočkov, ki so jim običajno na voljo, pri predmetu likovna umetnost ustvarjali odlične izdelke. Izredno kreativni izdelki so bili navdih za dodatno nalogo za vse, ki si želijo še več ustvarjanja.

Učence in starše smo povabili k sodelovanju v likovnem izzivu, ki je bil poustvariti poljubno umetniško delo. Izziv je potekal od konca aprila do konca maja, v tem času pa smo prejeli kar nekaj zanimivih in dobrih poustvaritev, ki si jih lahko ogledate spodaj. Največ del je nastalo v času prvomajskih počitnic. Zapisali ste, da ste takrat namesto sprehoda po galerijah širom Evrope, ki jih letos žal nismo mogli obiskati, tako izbrali sprehod po virtualnih (spletnih) galerijah.

Mladi umetniki so lahko ustvarjali v poljubni tehniki, s poljubnim materialom. Nekateri so se izziva lotili sami, drugi z enim ali več družinskimi člani. Po poročanju sodeč pa je bilo vsem skupno to, da so se med poustvarjanjem likovnih del zelo zabavali, kar je bil tudi glavni namen izziva.

Vsem ustvarjalcem čestitam za udeležbo pri likovnem izzivu! Nastale so raznolike, zanimive, čudovite poustvaritve.

Poustvarjene umetnine so razvrščene v kronološkem zaporedju, glede na čas nastanka izvirne umetnine.

 

 1. Michelangelo, David, 1501-1504 / David Š., 3. razred

Prva prispela poustvaritev je tudi prva na časovnem traku naših umetnin. Davida je na svoj način poustvari David.

David je 5,17 m visok marmornat kip bibličnega junaka. Kip prikazuje dečka (Davida) pred bojem z velikanom (ogromnim človekom) Goljatom. V zgodovini je bilo pogosto, da so se spopadi odločali tako, da sta se namesto celotne vojske spopadla le dva najboljša izbranca, rezultat tega boja pa je pomenil zmago ene od strani. Čeprav je kipar Davida upodobil kot močnega, postavnega mladeniča, naj bi bil v času spopada še deček in tako veljal za šibkejšega. David je v Goljata vrgel kamen, ga zadel v čelo in tako zmagal bitko. Izraz »David proti Goljatu« še danes uporabljamo za opis dveh neenakovrednih nasprotnikov.

Michelangelov David je eden najbolj poznanih in priznanih del tistega časa, Michelangelo pa eden najpomembnejših italijanskih umetnikov. Morda poznaš tudi njegovo delo poslikava stropa Sikstinske kapele.

 

 1. Johannes Vermeer, Dekle z bisernim uhanom, 1665 / Lana K., 7. razred

Johannes Vermeer je na portretu upodobil mlado dekle z modro-rumeno ruto, bisernim uhanom in skrivnostnim pogledom. Slika, ki jo je naslikal nizozemski slikar, spada med tista dela, ki ljudi že dolgo navdušujejo tudi zaradi svoje skrivnostnosti ‒ kljub številnim študijam ostaja identiteta dekleta še vedno neznanka.

Portret je bil navdih za roman Dekle z bisernim uhanom iz leta 1999, ta pa za istoimenski film.

Lanina poustvaritev dekleta je prav tako skrivnostna in zelo zanimiva na pogled. Lanina je tudi naslednja poustvaritev.

 

 1. Adriaen Coorte, Divje jagode, 1705 / Lana K., 7. razred

Pri pogledu na zgornjo sliko (levo) in fotografijo (desno) verjamem, da se marsikomu cedijo sline.

Divje jagode je naslikal Adriaen Coorte, nizozemski slikar, znan po svojih številnih tihožitjih. Na njegovih tihožitjih najdemo predvsem raznoliko sadje in zelenjavo. Eno od teh, Tri breskve na kamnitem pultu z rdečim metuljem, je bilo prodano za zavidljivih 3 in pol milijona angleških funtov.

 

 1. Ivana Kobilca, Kofetarica, 1888 / Nika P., 2. razred

Prvo slovensko delo med našimi umetninami je odlično poustvarila Nika. Že na prvi pogled vidimo, da gre za delo, ki ga verjetno vsi poznamo – Kofetarica.

Ivana Kobilca je najpomembnejša slovenska slikarka. Ustvarila je veliko portretov in žanrskih prizorov kmečkega ter meščanskega življenja. Več njenih del si lahko ogledaš v Narodni galeriji v Ljubljani. Kofetarica velja za eno najbolj priljubljenih slik v galeriji.

Umetnica se je na slikanje ženice s krzneno čepico na glavi skrbno pripravila. Pozorno si oglej obraz in roke – kako dobro in spoštljivo je prikazala njeno starost. Slika kavopivke je bila Ivani Kobilci zelo pri srcu − nikoli je ni hotela prodati. 

 

 1. Vincent Van Gogh, Stol, 1888 / Nik N., 9. razred

Vincent Van Gogh je francoski slikar, za katerega ste verjetno že slišali. Med njegova najbolj znana dela spadajo: Sončnice, Zvezdna noč, številne pokrajine in portreti.

Slikati je začel pozno, pri starosti 27 let, kljub temu pa je njegova slikarska zbirka zelo obsežna. Ocenjujejo, da je v desetih letih, kljub finančni in duševni stiski, naslikal več kot 2.000 slik. V času svojega življenja (1853‒1890) uspeha ni doživel, po podatkih naj bi v tem času prodal le eno svojo sliko. Leta 1990 so enega izmed njegovih portretov na dražbi prodali za 82,5 milijona dolarjev.

Nik se je pri poustvarjanju Stola res poglobil in posvetil detajlom. Da bi bil stol kar najbolj podoben, je nanj privezal dve kuhalnici. Namesto pipe je uporabil palčko za med, kot tobak zmečkan pobarvan papir, za ozadje pa je uporabil rjuhe. Podobnost je očitna tudi pri postavitvi in smeri tal.

 

 1. Vincent Van Gogh, Mandljev cvet, 1890 / Lucija Ana D., 1. razred

Tako kot zgornja, je tudi ta slika delo Vincenta Van Gogha. Dolge veje polne cvetov, ki se vijejo proti modremu nebu, so bile ena od slikarjevih najljubših motivov. Drevo mandlja cveti zgodaj spomladi, zaradi česar so simbol novega življenja. Ta slika je bila slikarjevo darilo bratu ob rojstvu sina.

Lucija Ana je z lepljenjem pravih cvetov na sliko ustvarila čudovito poustvaritev te znane podobe cvetočega drevesa.

 

 1. Pablo Picasso, Stari kitarist, 1903‒1904 / Tibor G. J., 4. razred

Tudi naslednjega umetnika verjetno poznate oziroma ste vsaj slišali zanj. Pablo Picasso je bil špansko-francoski umetnik – verjetno najslavnejši umetnik 20. stoletja. Njegov opus obsega prek 50.000 slik, kipov in grafik.

Ker je ustvaril res veliko število umetnin, umetnostni zgodovinarji njegova dela razvrščajo po obdobjih. Stari kitarist spada med njegova zgodnja dela, v “modro obdobje”. Njegove slike iz tega obdobja so temačne, v modrih tonih. Na njih so pogosto upodobljeni berači in umetniki. Starega kitarista naj bi Picasso naslikal čez portret ženske, ki sedi na stolu. Če veš, kaj gledati, naj bi s slike razbral njen obraz in noge.

Picasso je bil tudi sam ljubitelj umetnin in imel zbirko del nekaterih danes dobro poznanih umetnikov, na primer Henrija Matissa, ki je bil tudi njegov prijatelj. Ker ni pustil oporoke, je po njegovi smrti večino njegovih del dobila država (Francija) in jih danes lahko vidimo v Parizu v Muzeju Picasso ali v Malagi v Španiji, njegovem rojstnem mestu. Njegove slike se uvrščajo med najdražje na svetu. Več slik je bilo na dražbah prodanih za več kot 100 milijonov dolarjev.

Tibor je preprosto, a zelo izvirno poustvaril to znano delo, vanj pa vključil aktualno tematiko.

 

 1. Ernst Ludwig Kirchner, Avtoportret z modelom, 1910 / Ameli M., 3. razred in Enej M., 1. razred

Ameli in Enej sta likovni izziv vzela že skoraj kot likovni projekt. Ustvarila sta več odličnih, izjemno simpatičnih poustvaritev, ki jih najdete pod številkami 8, 9 in 10, saj si slike sledijo tudi po našem časovnem razporedu. Bravo Ameli in Enej!

Njuna prva je delo Ernsta Ludwiga Kirchnerja, nemškega slikarja. Čeprav je študiral arhitekturo, se je kmalu posvetil slikarstvu. Je eden najpomembnejših slikarjev ekspresionizma. Ekspresionizem je umetniška smer, ki je nastala pred 1. svetovno vojno. Zanjo so značilne močne linije, ostri robovi, kričeče barve.

Na Avtoportretu z modelom je Kirchnerja naslikal sebe, ko slika. V roki drži čopič in slikarsko paleto, v ustih ima pipo. Za njegove slike so značilne ostre barve in izrazita deformacija figur. Deformacija pomeni spremembo naravne, pravilne oblike – sebe in model je naslikal popačeno.

Nacisti njegove umetnosti niso odobravali, zato so mu prepovedali vstop v Nemčijo in uničili vse njegove tamkajšnje slike.

 

 1. Grant Wood, Ameriška gotika, 1930 / Ameli M., 3. razred in Enej M., 1. razred

Ameriška gotika je ena najbolj znanih slik ameriške umetnosti. Grant Wood je upodobil kmeta iz ameriške zvezne države Idaho. V rokah drži vile, ob njem stoji hči, v ozadju pa lahko vidimo njuno hišo. Hišo je naslikal po opazovanju, pred njo pa postavil človeka, kakršna si predstavlja, da živita v njej.

Slika je lep primerek ameriškega regionalizma, umetniškega gibanja, s katerim so umetniki opozarjali na regije, ki jih je prizadela velika gospodarska kriza.

 

 1. Tone Kralj, Avtoportret z ženo, 1932 / Ameli M., 3. razred in Enej M., 1. razred

Tone Kralj je bil slovenski slikar, kipar in grafik. Priznan kipar in slikar je bil tudi njegov brat France Kralj. Na začetku umetniške poti sta z bratom tesno sodelovala, kasneje pa je razvil svoj stil monumentalnega realizma. Pri njegovih prvih delih so linije mehke, pri kasnejših pa figure postanejo močne, na nek način robustne.

Njegov opus, poleg družinskih portretov, zajema zgodovinske prizore kmečkih uporov in vojn, kmečkega in delavskega življenja ter biblijske prizore. 1954 je Tone Kralj prispeval ilustracije za zgodbo Frana Levstika, Martin Krpan. Za svoje delo je prejel številne nagrade.

 

 1. Salvador Dali, Portret Pabla Picassa, 1947 / Tia M., 9. razred

Nekaj o Pablu Picassu smo izvedeli že pod 7. sliko. Njegov portret je na neobičajen način naslikal Salvador Dali. Picasso in Dali sta bila največja umetnika svojega časa. Čeprav sta bila rojena 20 let narazen, sta na oba močno vplivali španska kultura in moderna umetnost. Dali je bil velik oboževalec Picassa. Nekajkrat naj bi se tudi srečala in izmenjala več pisem, njun odnos, pa pravijo, je bil zapleten.

Salvador Dali, najbolj znan po svojih čudaških, bizarnih, udarnih slikah in drugih umetniških delih (film, fotografija), je bil predstavnik nadrealizma. Nadrealizem je umetniška smer, ki prikazuje nadnaravo, nedoumljivo v obliki asociacij pod vplivom nezavednih duševnih mehanizmov. Dela nadrealizma vsebujejo elemente presenečenja, nepričakovanih postavitev in humor.

Dalija prepoznate po njegovih značilnih dolgih črnih brkih, privihanih navzgor. Sodeloval je tudi z Waltom Disneyjem.

Kakšna se ti zdi Tiina interpretacija tega nenavadnega portreta? Dali jo je navdušil med potovanjem po Španiji, ko se je tudi prvič srečala z njegovimi deli.

 

 1. Joan Miró, Ženska pred soncem, 1950 / Žan Ž., 7. razred

Zadnji med našimi umetniki je Španec Joan Miró. Med pridobivanjem trgovske izobrazbe je obiskoval tudi likovni pouk. Zaposlil se je kot računovodja, dokler ni doživel živčnega zloma, kar je njegovega očeta prepričalo, da je trgovski poklic za Mirója neprimeren.

Njegove slike so na videz preproste. Trdil je, da sta barva in linija dovolj za ustvariti sliko. Kljub navidezni preprostosti, je na sliki Ženska pred soncem kar nekaj nejasnosti. Da gre za žensko figuro, izvemo iz naslova. Na vrhu črnega trupa je postavil glavo z enim, široko odprtim, očesom. “Hakeljca” med glavo in trupom bi lahko bila roke ali pa prsi. Kaj bi lahko predstavljala pika na “palčki”? Ali je figura črna, ker predstavlja senco?  Slikar nam je pustil dovolj prostora za lastno interpretacijo.

Žan se je spraševal, kako težko je naslikati delo enega njegovih najljubših umetnikov in umetnino poustvaril s tempera barvami.

 

 1. Neznani avtor, neznani naslov / Anna Zala L., 2. razred

Anna Zala si sicer ni izbrala svetovno znanega umetniškega dela, je pa na zanimiv način poustvarila sliko, ki ji je bila všeč.

 

 

Besedilo: Eva Čampelj

Umetniška dela (na levi): https://www.wikiart.org/ in https://sl.wikipedia.org/

Fotografije (na desni): učenci in starši učencev

 

 

Oznake: , , , , ,