V sredo, 9. 6. 2021, smo imeli učenci 4. in 5. razreda strokovno ekskurzijo. Zanimalo nas je, katera je druga najdaljša povsem slovenska reka, zato smo se odpravili do njenega izvira. Spoznali smo, da pot do izvira reke Krke vodi skozi vas Gradiček, da se v neposredni bližini nahaja Krška jama in da voda pri izviru žal ni pitna. Po ohladitvi pred vhodom v jamo smo Krko pospremili do Žužemberka.

Tam smo si ogledali žužemberski grad, trg z litoželeznim vodnjakom in se spustili do lehnjakovih slapov. Vsi smo si bili enotni, da so prava umetnina narave, ki nas je spremljala vse do sedmega mesta po velikosti v Sloveniji …

… do Novega mesta, ki je prestolnica Dolenjske, trgovsko, upravno, zdravstveno, izobraževalno in kulturno središče. Vse to in še več nam je na Rudolfovem splavu povedala Primicova Julija, ki je skupaj s splavarjem in harmonikašem z nami med drugim tudi nazdravila. Bili smo priča splavarskemu krstu, se preizkusili v kvizu, preštevali mostove, pod katerimi smo počasi pluli, opazovali gosi in race ter se okrepčali s picami.

Največja reka na Dolenjskem nas je lenobno pospremila do edinega vodnega gradu Otočec, ki spada med naravne in kulturne znamenitosti pri nas. Ogledali smo si lepo obnovljeni grad, ki je priljubljena lokacija za poroke in druga slavja, se sprehodili po grajskem parku, v senci številnih dreves opazovali labode grbce, ki so svojevrstna atrakcija Otočca in nazadnje Krki zaželeli srečno pot do Brežic, kjer se po 94 km svoje poti izlije v Savo.

Veliko smo se naučili in zraven uživali. Več pa v galeriji …

Prispevek pripravila: Lidija Šajn

 

 

 

 

Oznake: , , ,