Nizozemski šolski dan

Današnji dan smo preživeli na šoli Dalton den Haag. Potikali smo se po številnih učilnicah, hiteli po hodnikih ter se prevečkrat povzpeli in spustili po strmih stopnicah.

Prvi del dneva je bil namenjen predstavitvam slovenskih učencev. Z veseljem sporočamo, da so vsi naši učenci preživeli! Ne samo to, tudi zelo dobro so se odrezali.

Različne teme so nizozemskim slušateljem prikazali na zanimiv, zabaven in oseben način. Nizozemci so lahko slišali, videli in okusili številne zaklade Slovenije. Spoznali so Plečnikove Žale, Ljubljano, Kras, idrijsko čipko, Prešerna, Ivano Kobilco, Pankrte, kurente, orehove štruklje, trto, Ano Roš, kranjsko čebelo, Louisa Adamiča, Luka Dončića in še in še in še.

Popoldne smo se razdelili v skupine in sodelovali v različnih delavnicah. Eni so obiskali plažo in se seznanili s konceptom “peščenega motorja”, drugi so obiskali urbano farmo, tretji so izvajali nore poskuse, četrti kreirali lastne Delft ploščice, peta skupina pa je posnela filme. V vmesnem času pa so gradili tudi mostove, v resničnem in prenesenem pomenu.

Kljub napornemu šolskemu dnevu so učenci dobre volje zapustili Dalton, saj so se že veselili številnih popoldanskih dejavnosti na nizozemskem soncu.

Besedilo in fotografije: Nina Stropnik Kunič in Petra Radujko