Nizozemsko preplavili Slovenci

V petek smo obiskali učilnico na prostem. Z avtobusom smo se odpravili proti jugu v provinco Zeeland, kjer smo se seznanili s posebnim odnosom med Nizozemci in vodo.

Najprej smo obiskali umetni otok Neeltje Jans, na katerem smo na lastne oči lahko videli eno od sedmih čudes modernega sveta – projekt Delta. Gre za edinstven sistem zapornic in pregrad, ki uravnava raven vode in ščiti večji del države pred vdorom vode in poplavami, kot je bila tista leta 1953. Hkrati pa ohranja posluh za ranljivi ekosistem države.

Izzive življenja ob vodi, s katerimi se sooča država, katere površine so v veliki meri pod morsko gladino, so učenci doživeli z vsemi čuti.

Pot smo nadaljevali v muzej Watersnood, ki hrani spomine na veliko poplavo leta 1953 in obiskovalce ozavešča o prihodnjih izzivih sobivanja z vodo. Nizozemska skupina je spoznala, da je dobro imeti prijatelje v Sloveniji, saj je večji del naše države krepko nad morsko gladino.

V pričakovanju prijetnega vikenda z družinami gostiteljicami smo se z učenci poslovili. Z nekaterimi pa smo se zvečer ponovno srečali na šolskem koncertu Open Podium.

 

Besedilo: Nina Stropnik Kunič in Petra Radujko

Fotografije: Dora S., Nina Stropnik Kunič, Petra Radujko, Pauline van der Bilt

 

 

 

Oznake: , , , ,