Obveščamo vas, da je na DE Adamičeva prišlo do pojava garij.

Bolezen povzroča majhna pršica, imenovana srbec.

Prvi pomembni znak okužbe je običajno srbež, ki se iznenada pojavi in je izrazit predvsem ponoči oziroma ko se oseba segreje. Pri nekaterih ljudeh se srbenje ne pojavi (pri zelo starih ljudeh, dojenčkih). Kožne spremembe najdemo predvsem tam, kjer je koža mehka in tanka: med prsti, na notranji strani zapestja, komolcih, kolenih, okrog popka …

Spremembe so v obliki rožnatih papul, velikosti prosa, s krastico na vrhu. Običajno sta po dve in dve skupaj, kar predstavlja začetek in konec majhnega rova. Zaradi praskanja najdemo na koži opraskanine, drobne mehurčke, rdečino. Spremembe so običajno simetrične na zunanjih straneh telesa, nikoli ni izpuščaja na sredini prsnega koša ali hrbta. Pri dojenčkih in majhnih otrocih je lahko prizadeta vsa koža, celo obraz, vrat, skalp, ušesa.

Pri ljudeh, ki so prvič okuženi, se znaki bolezni pojavijo v 2–6 tednih po okužbi, pri tistih, ki so že imeli srbečico, pa že v nekaj dneh po okužbi (1–4 dni).

Okužimo se predvsem s tesnim telesnim stikom (koža na kožo), po dolgotrajnem držanju za roke, spanju v isti postelji. Prenos s priložnostnim dotikom, kot sta rokovanje in objem, običajno ne predstavlja nevarnosti.

Več podatkov najdete na spletni strani NIJZ http://www.nijz.si/sl/garje-scabies. Lahko se obrnete tudi na pediatra svojega otroka.

Vodstvo šole

 

Oznake: , ,