V šolah so včasih veljala stroga pravila. Med drugim je bilo zelo grdo in neprimerno, če je nekdo vrtal po nosu.

Danes pa nam je dr. Samo Testirnik sporočil, da bo vrtanje po nosu v šoli z naslednjim tednom celo obvezno. Nekatere je malce zaskrbelo, nekateri pa so samozavestno hiteli s pripovedovanjem, da to redno delajo – da iščejo mucke v nosu, nekateri tudi miške. Si lahko mislite? Ugotavljali smo, kako velike in kar debele prste imamo za v naše noske, pa tudi čisti niso najbolj, vrtajo pa kot za stavo …

Potem pa smo odprli škatlico, v kateri je bila tanka in sterilna palčka. Morda bi jo lahko celo uporabili, da bi z njo, namesto s prstom, vsak drugi dan malo povrtali po nosu? Niti navodil nam ni bilo potrebno prebrati, saj smo o samotestiranju že precej vedeli.

Potipali in ogledali smo si vse pripomočke v škatlici za samotestiranje. Ogledali smo si, koliko je 2 cm, šteli do 4, do 5 in do 6, s štoparico odmerili 1 minuto in nato še 15 minut. Nazadnje smo pojasnili razliko med eno in dvema črticama na testni napravi ter spoznali, da je test lahko pozitiven, negativen, neveljaven in tudi lažen.

Vse pomembne podatke smo podprli s slikami, zapisi, pogovori in tako strah pregnali iz naše šole. Če pa se naslednji teden slučajno spet prikrade nazaj, nam bodo pri tem lahko pomagali tudi starši.

Prispevek pripravile: učiteljice PŠ Kopanj

 

 

Oznake: , ,