V tednu od 26. 11. 2018 do 3. 12. 2018 je bilo v 5. b A še posebej pestro. Na začetku tedna se je učiteljica oblekla v grofico von Zvonko. Prebrala nam je pismo, v katerem smo izvedeli, kaj nas čaka. Izbrali smo si vloge, ime in izdelali lutke, ki so nas predstavljale. Izbrali smo tudi ime skupine: navdihnilo nas je ime Ognjeni orli.

Torek je bil poseben tudi za učence 1. a A, postali smo namreč njihovi varuhi. Pripravili smo jim drobna presenečenja in jim pomagali pri izdelovanju koledarjev na njihovem tehniškem dnevu. Predstavili smo jim tudi naše srednjeveško delo in jih v časovnih strojih popeljali skozi različna zgodovinska obdobja. Tudi oni niso pozabili na nas. Podarili so nam bralne kazalke, te že pridno uporabljamo.

V sredo je naša skupina učence s časovnim strojem popeljala v srednji vek. Učili smo se o srednjeveških mestih, gradovih, kmetih, fevdalcih in še veliko drugega.

Spoznali smo tudi japonsko gledališče kamišibaj. Všeč nam je bil. Pripravili smo svoje srednjeveške zgodbe, jih naslikali in predstavili s pomočjo kamišibaja.

Nato smo izvedeli, da moramo pripraviti srednjeveško tržnico. Bili smo vzhičeni. Vedeli smo, da nas čaka kar nekaj dela, zato smo si hitro razdelili naloge in se začeli pripravljati.

V petek smo vso snov srednjega veka ponovili še s pomočjo FIT aktivne metode športni komentator, le da smo mi postali srednjeveški komentatorji. Pri tem smo se tudi pozabavali. Izdelali smo vabila in jih predali prvošolcem ter učiteljicam.

Med vikendom smo pekli in se pripravljali na našo tržnico. V ponedeljek, 3. 12., smo najprej postavili stojnice. Simon in David sta jo izdelala kar sama in jo s pomočjo staršev pripeljala v šolo. Res pohvalno! V razredu sta vladala nemir in nestrpnost. Kmalu so se nam pridružili učenci 1. a A, ki so sodelovali z nami na stojnicah. Prinesli so tudi domače dobrote, za kar se zahvaljujemo tudi njihovim staršem. Vsaka stojnica je bila nekaj posebnega. Pecivo, izdelki in res zanimive delavnice so popestrili naše druženje. Učenci so lahko izdelali mošnjičke, si ogledali vezenje, trli so orehe, izdelovali iz gline, šli na srečelov, pletli zapestnice ali si izbrali srednjeveško okrašeno črko. Veliko se je dogajalo in veseli smo vseh, ki so nas prišli pogledat.

Še vtisi prvošolcev:

Všeč mi je bilo barvati črke, lepo je bilo srečati mojega varuha. (Eva)

Najbolj zanimivo je bilo, ko smo si ogledali srednjeveške predstave. (Varja)

Všeč mi je bilo delati iz gline. Super so bili tudi piškoti. (Voranc)

Vse mi je bilo zelo zanimivo in poučno. (Aleks)

Prispevek pripravili: Lana in razredničarka

Fotografirala: Zvonka Ziherl

 

Oznake: , , ,