Zajtrk na slovenski način

 

 

 

 

 

 

 

“Od jutra do noči nabira, leta, koške za cvetni prah ometa …

Od jutra do noči: zum, zum, zum brenči.“

 

Dne 19. novembra obeležujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega vsako leto poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, letos že enajsti po vrsti. Projekt, ki letos poteka s sloganom “Zajtrk s sadjem, super dan!” spodbuja, da se živila za zajtrk (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje, s čimer se krepi spoštovanje do lokalno pridelane in predelane hrane ter spodbuja kratke nabavne poti – od njive do krožnika, ki varujejo in ohranjajo.

V našem razredu so mize krasili pogrinjki, kruh, maslo in med. Vse to smo poplaknili z mlekom in se posladkali z zdravim domačim jabolkom. Da pa je bil zajtrk še bolj doživet, smo skozi ves teden spoznavali čebele, posebno pozornost smo namenili kranjski čebeli in delu čebelarja, hodnik pred razredom pa skupaj s prijatelji 1. c okrasili dnevu primerno.

Naš veseli zajtrk smo zaključili z znamenito pesmijo Lojzeta Slaka Čebelar in nadaljevali s šolskim delom kot marljive čebelice.

Prispevek pripravili in fotografirali: Brigita Bobnar in Simona Peršin

 

Oznake: , , ,

 

Več prispevkov iz DE Adamičeva