22. aprila praznujemo Svetovni dan Zemlje. To je dan, ko še posebej, poleg vseh ostalih dni, mislimo na našo Zemljo. Vsak izmed nas se zamisli, da je planet Zemlja naš dom in kako pomembno je, da poskrbimo zanj. Naš planet je minljiv in ranljiv, predvsem pa enkraten, zato ga je potrebno ohranjati. Naj bo dan Zemlje tisti dan, ki nas še dodatno spodbudi k prijazni in dobri skrbi za okolje okoli nas. Mi živimo v njem in prav je, da ga negujemo in z aktivnim delovanjem pripomoremo k boljšemu ter bolj zdravemu prostoru.

Svetovni dan Zemlje je bil prvič organiziran že leta 1970, od takrat pa se vsakoletno obeležuje v več kot 192 državah.

Zavedati se moramo, da Zemljo najbolj ogroža človek, ki s svojim ravnanjem vpliva na podnebne spremembe, izumiranje gozdov, onesneževanje okolja, izgubo biotske raznovrstnosti, taljenje ledu in mrtva območja oceanov ter rast prebivalstva.

Zavedajmo se naših ravnanj in ukrepajmo, dokler je še mogoče, zato vas ob dnevu Zemlje vabimo, da nekaj koristnega za naš planet storite tudi vi.

Ločevanje in odgovorno ravnanje z odpadki, varčevanje s pitno vodo, omejevanje izpusta toplogrednih plinov, varčevanje z energijo, odgovorno ravnanje z gozdovi in živalmi, ki si z nami delijo naš planet, je le nekaj vidikov pravilnega odnosa do našega planeta, a vendarle … Ne pozabimo pa še na odgovorno ravnanje z našimi mislimi, ki ravno tako soustvarjajo naš planet. Največ, kar lahko naredite zase, za ljudi okoli vas in tudi za naš planet, je, da imate radi sebe in druge, živali ter naravo … da imate radi naš planet, našo Zemljo.

Praznujte dan Zemlje vsak dan! Vsak dan naredite nekaj, s čimer bomo naš planet ohranili v boljši kondiciji, za kar vam bodo hvaležne še naslednje generacije, predvsem pa Zemlja sama.

 

Prispevek pripravila: J. Šabić

 

 

Oznake: , , ,