Računalniška oprema za spremljanje pouka na daljavo

Na ponovno šolanje na daljavo smo bile tako šole kot učenci bolje pripravljeni kot spomladi, ko nas je situacija presenetila. Navkljub temu pa še vedno ne moremo reči, da je ta situacija normalna – nasprotno, je daleč od običajnega.

Ob prvem tednu šolanja na daljavo v oktobru smo poskrbeli za računalniško opremljenost učencev s predmetne stopnje. Prve so na vrsto prišle družine, ki sploh nimajo nobenega računalnika ali tablice, in družine, ki jih je bilo potrebno opremiti tudi z dostopom do spleta. Nato družine, v katerih si več otrok deli en računalnik.

Ko so se učenju na daljavo pridružili še mlajši učenci, je bilo potrebno ponovno prerešetati prioritetni seznam, saj se je spremenilo število otrok v družinah, ki ob učenju na daljavo uporabljajo eno napravo. Svetovalne delavke smo ponovno preverile družine z več otroki. Ko so zaloge računalniške opreme z MIZŠ in od donatorskih podjetij pošle, smo se obrnili na širše lokalno okolje, pri čemer ste bili mnogi starši izjemno angažirani in odzivni. Zahvaljujemo se gospe Nataši Posavec in gospodu Davidu Vidmarju, ki sta posredovala prošnje na mnoge naslove. Padle so na plodna tla – izkazala se je izjemna srčnost, saj se je računalniška oprema pričela stekati z vseh koncev (računalniki, kamere, slušalke, mikrofoni in SSD diski). Iskrena zahvala vsem dobrosrčnim donatorjem.

Če se v popoldanskih urah sprehajate v okolici šole in se čudite, zakaj v eni izmed učilnic gori luč, naj izdamo skrivnost: naš računalničar Matjaž Lipovšek cele dneve pregleduje, popravlja in kombinira donirano opremo. Vsak dan sproti je nekaj računalnikov pripravljenih na prevzem in še vedno kličemo družine ter jim razdeljujemo opremo. Še vedno potrebujemo nekaj malenkosti, da bi lahko dopolnili obstoječo opremo in jo razdelili, in sicer: miške, kamere in slušalke z mikrofoni. Se priporočamo!

Želimo in prizadevamo si, da bi vsi učenci imeli pogoje za delo na daljavo. Še vedno pa žal ne bomo mogli omogočiti, da bi imel čisto vsak otrok v vsaki družini svojo napravo, zato upamo na razumevanje. Do sedaj smo lahko pomagali že več kot 60 družinam. Če se še kje pojavlja stiska, pokličite »svojo« svetovalno delavko.

Tako kot učenci in starši tudi učitelji in drugi delavci šole upamo, da se čim prej vsi skupaj zdravi in razposajeni vrnemo v šolske klopi. Zagotovo si vsi skupaj želimo tudi, da se učenje na daljavo čim manjkrat ponovi.

Svetovalne delavke OŠ LA Grosuplje

 

Oznake: , , ,