Za nami je del praznikov, pred nami pa le še nekaj dni leta 2020, o katerem se bo še dolgo govorilo. Zdi se, da po tihem vsi komaj čakamo, da zaklene vrata, a kljub mnogim težavam si moramo priznati, da nam je postreglo tudi z marsikatero modro lekcijo. A o tem tukaj in zdaj ne bova preveč modrovali, saj je čas praznikov in zasluženih novoletnih počitnic. Učenci 1. razreda so se na to obdobje zavzeto pripravljali, tudi s krašenjem smrečic in peko piškotov. Na zadnjem zoom srečanju nam je naša prvošolka slikovito povedala: »Z mami sva že spekli medenjake, ampak jih nisva slikali, ker smo jih takoj pojedli.«

Tudi pri nama je dišalo in sva piškotke uspeli fotografirati zadnji hip … Za vse, ki bi za novo leto (še) želeli speči enostavne, a slastne medenjake, prilagava recept.

Potrebujete: 500 g moke, 1 čajno žličko jedilne sode, 150 g masla ali margarine, 150 g sladkorja v prahu, 2 jajci, 5 žlic medu, malo cimeta in orehova jedrca (po želji).

V posodi zmešamo moko in sodo, nato pa dodamo nadrobljeno maslo ali margarino in vse skupaj premešamo. Dodamo še sladkor, jajci, med in ščepec ali dva cimeta. Vse skupaj dobro pregnetemo z rokami, nato pa pustimo, da testo v hladilniku počiva eno uro ali več. Ko je dobro ohlajeno, iz njega naredimo kroglice v velikosti oreha in jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Ker bodo medenjaki med peko malo narasli, jih na pekač ne polagamo povsem skupaj, ampak med njimi pustimo nekaj prostora. Medenjake pečemo 12-15 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija. Ko so pečeni, jih takoj poberemo s pekača. Ohlajene lahko prelijemo z glazuro iz sladkorja v prahu in malo moke. Dober tek in srečno 2021!

Prispevek: učiteljici Stanka in Anja

Fotografije: starši prvošolcev, učiteljici Stanka in Anja

 

Oznake: , , ,