Učenci naše šole so nas spet navdušili.

V projektu Misija: Zeleni koraki, ki ga že tretje šolsko leto organizirata program Ekošola in družba BTC, so dosegli 1. in 2. mesto v kategoriji tretja triada. V projektu je sodelovalo rekordnih 2300 učencev iz 125 ustanov iz vse Slovenije.

Program je namenjen krepitvi zavesti in znanju mladih o trajnostnih vidikih ter oblikah prometa.

Udeleženci natečaja so razmišljali, kakšna bodo vozila in promet prihodnosti, kako bodo vplivala na naše okolje in življenje ter kakšne so naše vsakodnevne prometne navade na poti v vrtec, šolo, službo in trgovino ter kako jih izboljšati.

Tokrat je priznanje prejelo 11 devetošolcev in mentorica izbirnega predmeta Likovno snovanje 3, Helena Zalokar Kuhar.

Anđela, Zala, Maša in Ana so se uvrstile na 1. mesto, Tjaša, Nea, Patricija, Doris, Sara, Kim in Ida pa na 2. mesto.

Svoj pogled so mladi predstavili s prikazi različnih vozil in plovil v obliki maket, risb, kolažev, miselnih iger in drugih tehnik. Prikazali so tudi svojo vizijo prometa prihodnosti: leteče avtomobile, prometno pokrajino prihodnosti v kapsuli, parkirišča, spremenjena v zelenice,  skiro na sončni pogon, vzletišče za rakete in celo turistično podmornico.

Udeležili smo se svečane podelitve priznanj, ki je potekala v torek, 4. 6. 2019, v dvorani Mercurius v BTC.

Učenci naše šole so pripravili tudi zanimiv kulturni program.

Sestri Iva in Maja sta zapeli pesmi Ob starem pomolu in Ostani to, kar si ter s svojim nastopom navdušili vse prisotne. Obe pesmi je napisala devetošolka Iva in na Glasbeni olimpijadi Slovenije dobila prvo ter drugo nagrado.

Sledil je recital pesmi devetošolca Mitje ob instrumentalni spremljavi sedmošolca Marcela.

Naj omenim, da bo te dni izšla tudi zbirka Mitjevih pesmi.

Nea, bodoča dijakinja plesne gimnazije, je zaplesala izrazni ples.

Po podelitvi priznanj v vseh kategorijah pa sta nas v svet planin popeljala sedmošolca Dominik Vid s harmoniko in Marcel s kitaro. Skupaj sta zaigrala pesmi Na Golici in Igraj kolo.

Naši učenci so s svojim nastopom in uspehom na natečaju navdušili prisotne v dvorani, pa tudi organizatorje dogodka: predstavnika družbe BTC, Miho Mermala, in nacionalnega koordinatorja programa Ekošola, mag. Gregorja Cerarja.

Učinki ozaveščanja o trajnostni mobilnosti se bodo gotovo pokazali v prihodnje, saj mladi veliko razmišljajo o prihodnosti in o tem, kako bi spremenili stvari na bolje, ter iščejo konkretne, trajnostno sprejemljivejše rešitve.

Sicer pa smo odrasli tisti, ki moramo biti otrokom za zgled – tudi takrat, ko bi bilo najlažje ubrati enostavnejšo, cenejšo, udobnejšo izbiro prevoza.

Razstava izdelkov mladih ustvarjalcev bo na ogled do 5. julija 2019 v Dvorani A v BTC Cityju Ljubljana.

 

Besedilo: mentorica Helena Zalokar Kuhar

Fotografije: Helena Zalokar Kuhar in Iva R.

 

Oznake: , , ,