Šolska knjižnica

Kdor bere, živi tisoč življenj. Kdor ne bere, živi le eno. (G. R. R. Martin)

 


Šolske knjižnice

Knjižnice na OŠ LA Grosuplje so s svojim gradivom, urejenostjo, dejavnostmi redni del vzgojno-izobraževalnega procesa in delujejo na vseh enotah šole.

Vrata šolskih knjižnic so odprta po razporedu:

  • ME Tovarniška: vsak dan od 7.30 do 8.30 in od 9.30 do 14.00,
  • DE Adamičeva: ponedeljek in petek od 7.30 do 11.30,
  • PŠ Žalna: torek od 8.40 do 11.10 in četrtek od 10.00 do 12.30,
  • PŠ Št. Jurij: ponedeljek od  8.40 do 11.10 in petek od 8.40 do 11.10,
  • PŠ Kopanj: sreda od 8.40 od 11.10.

Učenec si lahko naenkrat izposodi največ štiri knjige za obdobje 21 dni.

Knjižnice so bogato založene z različnim gradivom za učence in učitelje. Naročeni smo tudi na revije, ki jih lahko učenci berejo v knjižnici.

Naša knjižnica je vključena v sistem COBISS.SI, ki omogoča dostop do naše lokalne baze podatkov. Preverimo lahko, ali določena knjiga v knjižnici obstaja oziroma ali je izposojena.

 

Bralna značka

Učenci od 1. do 9. razreda, ki opravijo bralno značko (bronastega orla), si za nagrado ogledajo nastop slovenskega ustvarjalca. Do zdaj smo gostili različne umetnike, kot so Boštjan Gorenc Pižama, Uroš Hrovat, Primož Suhodolčan, Tone Partljič, Anja Štefan, Andrej Rozman Roza, Desa Muck. V šolskem letu 2021/22 vse bralce, ki bodo opravili bronastega orla, obišče Nataša Konc Lorenzutti.
Učenci od 4. do 9. razreda imajo možnost svoje bralne dosežke nadgraditi z nazivom srebrni orel, če v šolskem letu pridobijo bronastega orla in opravijo šest dejavnosti. Za dosežek si lahko iz ponujenega nabora izberejo leposlovno knjigo ali si ogledajo predstavo. Učenci od 6. do 9. razreda lahko prejmejo priznanje zlati orel, če pridobijo naziva bronasti in srebrni orel ter opravijo eno izmed določenih dejavnosti. Za dosežek so učenci nagrajeni z udeležbo na dnevu presenečenj.

Mala Prešernova nagrada

Naša šola uspešnim devetošolcem že vrsto let podeljuje male Prešernove nagrade. Učenci 9. razreda lahko nagrado prejmejo za ustvarjanje na literarnem, likovnem, glasbenem, gledališkem, plesnem in/ali filmskem področju.

 

Sabina Vidmar, Darja Krivec in Manja Grad