V ponedeljek, 12. 5. 2025, smo imeli drugošolci naravoslovni dan. Spoznavali smo, kako nastane najdragocenejša dobrina – kruh. Dan se je začel s poučnim uvodom v učilnici, kjer smo si ogledali, kako so nekoč sejali žito, ga poželi, zmlatili in zmleli v mlinu ter seveda kako to počnemo danes. Spoznali smo, da je moka ključna sestavina dobrega kruha, če pa ji dodamo še sol, kvas, sladkor, mleko in vodo pa nastane odlično testo za pripravo kruha. Prijazne kuharice so nam že navsezgodaj zjutraj pripravile testo, saj smo spoznali, da mora testo počivati (vzhajati), predno ga oblikujemo in damo peči. Zavihali smo rokave, nadeli predpasnike, speli lasje ter si temeljito umili roke. Z valjarji in modelčki smo odšli v jedilnico, počistili delovno površino in jo pomokali. Zatem smo dobili vsak svoj delež testa, ki smo ga pregnetli in povaljali, saj smo se dogovorili, da bomo oblikovali vrtnico, preostali delež testa pa poljubno oblikovali v štručko, hlebček ali kaj podobnega. Izdelke smo zložili na obložen pekač in jih premazane z mlekom prepustili kuharicam, da so jih ponovno vzhajane dale peči. Kaj kmalu je po šolskem hodniku močno zadišalo in vedeli smo, da so naši pekovski izdelki gotovi. O, kakšno navdušenje! Nismo si mogli nagledati čudovitih in lepo dišečih kruhkov.
Naslednji dan, v torek, 13. 5. 2025, smo se z avtobusom odpravili v Mestno knjižnico Grosuplje, kjer so nam pripravili veličastni sprejem med bralce. Prijazne knjižničarke so nam ob kamišibaju pripovedovale zgodbe in uganke. Nato smo prejeli diplome, saj je naša učiteljica sporočila, da smo vsi učenci pridni bralci in poznavalci črk. Nato smo si lahko izposodili knjigo. Odvedli so nas tudi v Koščakovo hiško, kjer je bila včasih knjižnica. Ogledali smo si sobo in videli stare ohranjene predmete in pohištvo. Zatem smo si ogledali še dvorano, kjer so bila razstavljena likovna dela.
Kako dobro in pestro smo začeli teden! 🙂
Prispevek: učiteljica Nastja Krištof
Fotografije: Špela Farič
Oznake: Mestna knjižnica Grosuplje, Mladi bralci, Od zrna do kruha, PŠ Žalna, Utrip