V okviru Planinskega krožka smo se v soboto, 12.10.2019, odpravili na naš prvi izlet v gore, pod vodstvom planinskega vodnika PD Grosuplje Franca Štibernika.

Naše izhodišče je bilo parkirišče, tik ob mejnem prehodu Ljubelj. Tam nam je Franc Štibernik povedal nekaj pomembnih podatkov o varni hoji in o primernem obnašanju v gorah.

V prelepem sobotnem jutru smo začeli planinski pohod po Bornovi poti. Naš cilj je bila planina Prevala. Pot je izredno zanimiva, saj jo popestrita dva umetno izklesana predora, zato smo s seboj vzeli  tudi svetilke. Med obema predoroma je naravno kamnito okno. Pogled skozenj nas popelje po prelepi Podljubeljski dolini in sosednjih vrhov. Pot je na nekaterih mestih kar izpostavljena in prepadna, zato je opremljena z jeklenicami. Večkrat smo naredili postanek in občudovali naravo. Opazovali smo živalske stopinje v blatu, kamni in drevesa so dobili različne podobe, domišljija ni imela meja.  V prijetnem druženju smo po uri in pol prispeli na cilj. Na poti do koče so nas pozdravile krave. Na vrhu  nas je pričakal prelep pogled na Triglav in sosednje vrhove.

Na planšariji smo se okrepčali in naklepetali  ter po skupinskem fotografiranju  nadaljevali pot nazaj do izhodišča.

Hvala Francu Štiberniku za vodenje. Po poti nam je povedal veliko zanimivih podatkov o gorah, ki nam bodo prišli v življenju še kako prav.

Vsi smo se na koncu strinjali, da je izlet uspel. Veseli in polni novih vtisov smo se poslovili.

Vabljeni, da naš izlet podoživite v fotogaleriji.

 

Besedilo: Petra Skočir

Fotografije: Margareta Obrovnik Hlačar, Franc Štibernik

 

Oznake: , , ,