Sončni žarki, ki so pronicali skozi zasnežene smreke, so nas nežno pobožali po naših zaspanih obrazih. Jasnina. Naše težke veke so si želele še spanca, a nas je v hipu zbudil vonj po vročem sladkem čaju in sveže pečenem kruhu.

Včeraj nas je bela strmina popeljala novim zmagam naproti. Pljučna kapaciteta se nam je bistveno izboljšala, kar je pripomoglo k slajšemu nočnemu počitku. Večina je nadgradila svoje tekaške spretnosti, medtem ko je peščica fantov vzela pot pod noge in se odpravila osvojit sosednjo planoto s 1400 m nadmorske višine s prekrasnim pogledom na našega očaka, lesketajočega se v zimskem solsticijskem soncu. Razgled nam je ogrel srce, roke pa iznajdljivost naše majcene četice, ki je pripravljena za preživetje v naravi.

Popoldanski čas smo si ob naravoslovnih vsebinah krajšali malo drugače.

Vsi smo bili v pričakovanju tekmovanja igre štrbunk, zato smo nestrpno čakali, da sonce zaide za mogočno gorsko verigo. Navijanje je bilo huronsko, mirna roka je botrovala natančnim zadetkom. Pomagal je tudi avtogeni trening.

Seveda, tudi današnje jutro nas ni pustile ravnodušnih. Naravoslovne vsebine z raziskovanjem mahu, lišajev in vodnega življa – ličink enodnevnic z enim ali tremi repki – smo združili z raziskovanjem trdnega agregatnega stanja gladine in temperaturo potoka pod njo. Poleg tega smo spoznali in izkusili, da je Javorniški rovt razpršena vas.

Današnje popoldne je bilo praktično naravnano. Le kako bi vi izdelali bivake v neokrnjeni naravi z dvema šotorkama? Povprašajte doma svoje otroke, kako je uspelo. njim Da bi se lahko kosali z dosežki našega še enega športnega čudeža – z Janjo Garnbret – bo pa seveda potrebno preplezati še kar nekaj sten z različnimi barvami oprimkov, različnimi nakloni sten v dolžini vsaj enega poldnevnika. Na Trilobitu pa smo vsi osebno spoznali še en čudež – čudež, ki skrbi, da so naši trebuščki vedno polni in zadovoljni. Izbranci pa so imeli to priložnost, da so popoldan lahko preživeli z njim in njegovo veličino ter tako širili svoja kuharska znanja. Obrok, ki si ga sam pripraviš, je najokusnejši.

Stop motion ne pomeni, da se moramo nehati premikati, ampak da moramo nabrusiti svoje sive celice in zgodbo, osnovano v mislih, preliti v video.

Foto vtise si oglejte, a najlepši spomini so tisti, ki ostanejo v naših mislih.

Besedilo: J. Šabić, D. Tomšič, M. Zupančič

Fotografije: J. Šabić, D. Tomšič, M. Zupančič

 

Oznake: , , ,