V četrtek, 2. 2. 2023, sta študentki delovne terapije Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, Nastja in Maša, obiskali žalske učence 3. razreda in izvedli delavnico Pravilna nošnja šolske torbe.

V uvodu sta predstavili, da nekateri učenci in odrasli nosijo svojo šolsko torbo, nahrbtnik ali torbico na zadnjici oziroma z eno naramnico na rami. Poudarili sta, da sta obe omenjeni nošnji šolske torbe neprimerni in uničujeta našo telesno držo. Povedali sta, kako pomembna sta pravilna drža telesa in sedenje, zato smo skupaj izvedli nekaj vaj za pravilno držo telesa.

Študentki sta predstavili pravilno nošnjo in namestitev šolske torbe oz. nahrbtnika. Poudarili sta, da moramo nahrbtnike nositi na hrbtu nad zadnjico in ne na zadnjici. Naučili smo se, da je šolska torba lažja, če je torba ob nošnji nameščena čim bolj ob hrbtu.

Nato sta študentki s svojima šolskima torbama pokazali, kako se torbe napolni: pomembno je, da so mape, knjige, večji in debelejši zvezki zloženi ob hrbtišču torbe, da imamo v peresnici minimalno število barvic, svinčnikov ter kemičnih svinčnikov, da so škarje in lepilo v posebni peresnici, da v stranska žepa shranimo bidon z vodo ter zložljiv dežnik in da v skriti predalček shranimo ključe. Poudarili sta, da stvari, ki jih ne potrebujemo za pouk, ne nosimo v torbi.

Zatrdili sta, da moramo biti ob nakupu nove šolske torbe pozorni na pravilno izbiro torbe. Izvedeli smo, da sama torba ne sme tehtati več kot 1 kg. Izbrati je treba torbo z zračnimi in širokimi naramnicami, s trdim ter zračnim hrbtiščem in z delujočimi, širšimi zadrgami.

Ob koncu delavnice sta študentki vsem učencem v razredu pravilno namestili šolske torbe.

Nini in Maši se zahvaljujemo za izpeljano poučno delavnico in jima želimo veliko uspehov na nadaljnji poti.

Besedilo in fotografije: Ana Potokar Blatnik

 

Oznake: , , ,