Zgodnje vstajanje v torek zjutraj in raznoliki vtisi prvega dne so povzročili, da so se mnogi precej zgodaj odpravili v posteljo.

Današnji prihod v šolo je popestrilo rahlo sneženje, ki je postavilo na preizkušnjo kolesarske spretnosti učencev. Nekatere je ščemelo v trebuhu, kako bodo stekle predstavitve, vsi pa so nestrpno čakali na svoje občinstvo. Trdo delo se je obrestovalo. Poslušalci so izvedeli marsikaj novega o slovenskih navadah, hrani in pijači, praznovanjih, znamenitostih in simbolih, šolskem sistemu, slavnih Slovencih, glasbi in športu. Prav zares so bili učenci s svojimi predstavitvami odlični ambasadorji Slovenije. Lahko so ponosni na svoje dosežke.

Po predstavitvah smo si v pričakovanju jutrišnjega izleta ogledali film The Storm (Nevihta).  Preselili smo se v čas velike poplave leta 1953, ki je pomenila prelomnico v snovanju nizozemskega obrambnega sistema nasipov.

Sledile so različne delavnice. Učenci so si ogledali edinstveni nizozemski projekt Zandmotor, pri čemer se skuša ohraniti obalo z upoštevanjem vodnih tokov v spoštovanju splošnega načela o sožitju z naravo. Za prijetno presenečenje je poskrbel nenavadni obiskovalec plaže. Nekateri so dali duška svoji umetniški žilici in oblikovali unikatne delftske ploščice, drugi pa so ubrali bolj znanstveni pristop in preverjali kakovost vode v šolski okolici. Ena skupina otrok pa se je odpravila na bližnjo mednarodno šolo, na kateri so predstavili okoljevarstvene projekte in ekološki način življenja.

Polni novih vtisov in podatkov so se otroci pozno popoldan odpravili k svojim nizozemskim družinam, kjer lepo skrbijo zanje.

 

Besedilo: Nina Stropnik Kunič, Petra Radujko

Fotografije: Nina Stropnik Kunič, Janja Zupančič, Veronika Zajec, Petra Radujko

 

Oznake: , , ,