KAMIŠIBAJ NA OBISKU

S predmetom Umetnost smo v letošnjem šolskem letu z učenci spoznavali kamišibaj – japonsko papirnato gledališče, ob katerem pripovedovalec oziroma kamišibajkar pripoveduje zgodbe. Na stari Japonski so se pred sto leti kamišibajkarji s kolesom in lesenim odrom (butajem) vozili od vasi do vasi in s paličicama (hiošigi) tolkli eno ob drugi ter tako opozorili na to, d

a se bo predstava kamišibaj kmalu začela. Otroci so pritekli do kamišibajkarja, ta pa je otrokom pred predstavo prodajal riževe dobrote (kolačke), tako kot mi danes v kinu kupimo koruzne kokice. Kamišibajkar otrokom predstave ni zaračunal, temveč so že z dobrotami poplačali pripovedko.

Tudi naši otroci iz 4., 5., in 6. razreda so pripravili svoje avtorske predstave, v katerih nastopajo mačke, ki igrajo klavir, dinozaver Ažbe, kjer junaki potujejo v vesolje ali v Afriko do afriške kraljice. Odprli smo svet, kjer živijo zgovorne kapibare, kjer pande jedo slastne sendviče in zmaji iščejo prijazne prijatelje. Imeli smo pravo turnejo z učenci predmeta Umetnost. Prvi dan pripovedovanja kamišibaj predstav smo izvedli v knjižnici na Tovarniški, 27. novembra 2023 v sodelovanju s knjižničarko Sabino. V knjižnici matične šole so se nam pridružile vse tri skupine popoldanskega varstva, katere so še nekaj tednov po predstavi želeli vedeti, če bomo kdaj kamišibaj dogodek ob priložnosti ponovili. Nato so nas sprejeli na Adamičevi. 18. decembra, kamor smo se peš odpravili s Tovarniške, da smo popestrili predpraznični čas na podružnični šoli otrokom in zaposlenim. Večina otrok se je s tem načinom pripovedovanja srečala prvič in bilo je zelo dobro. Kamišibajkarji so hili ponosni na svoje delo in deljenje zgodb otrokom, ki so širokih oči opazovali, kakšno predstavo imajo pred seboj.

Hvala gospe Barbari Brezigar da smo lahko del sebe delili tudi z vašimi otroki.

Učitelj Jure Plavec