MALA PREŠERNOVA NAGRADA 2023/24

Ob obeležiti slovenskega kulturnega dneva je bila podeljena Mala Prešernova nagrada za vrhunske umetniške dosežke na umetniških področjih.

Malo Prešernovo nagrado Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje za likovno delo v devetih razredih je podelila strokovna, tričlanska komisija izbranim sodelujočim učencem, ki so oddali svoja likovna dela. Komisijo sestavljajo učiteljica likovne umetnosti Helena Zalokar Kuhar, učitelj likovne umetnosti Jure Plavec in knjižničarka Sabina Vidmar, ki so zapisali:

  • Xiuwen Ji je v svojih likovnih delih pokazala, da se izjemno dobro znajde tako v realizmu in kot tudi v motivih japonske mange. Odlikujejo jo senčenje, prelivanje barv in lastna karakterizacija v stilizaciji manga oči. Njena dela so odlično zaključena celota, polna detajlov. Oddana dela dokazujejo, da Xiuwen Ji rada raziskuje svoj notranji svet in svoja razmišljanja preliva v fantazijske oblike. Mojstrsko obvladuje akvarelno tehniko in tehniko z markerji.
  • Matic Anžič je pokazal raznolikost motivov, ki obsegajo vse od žanrskih prizorov na kmetiji, likov pop kulture in risanih filmov, do portretov ljudi z mehkim senčenjem. Matic je v svojih oddanih delih pokazal raznolikost uporabljenih tehnik. Liki in figure, ki jih upodablja, delujejo prepričljivo, saj jim vdihne življenje z uporabo mehke tehnike senčenja.
  • Asja Horvat je v svojem delu izkazala občutek za fotorealizem. Ni je strah ne barv ne detajlov. Različne elemente in detajle spretno vkomponira v večjo kompozicijo. Najljubša so ji tihožitja neživih predmetov, hrane, prizori iz filmov ter študije delov človeškega telesa. Asjina dela so originalna. Pri svojem delu z markerji je pokazala izjemno spretnost obvladovanja tehnike. Asja je predana umetniškem izražanju in v procesu nastajanja izdelkov neizmerno uživa. Estetski užitek je opazovati dela, ki se motivno in barvno povezujejo v njeni skicirki.
  • Posebna pohvala za likovno ustvarjanje je bila podeljena Kaji Predalič Pulko.

Malo Prešernovo nagrado Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje za ustvarjanje na literarnem področju je prejela Lara Kobe. Učenka izkazuje odličnost v literarnem ustvarjanju, najbolj je to opazno na področju poezije. V svojih lirskih pesmih razmišlja o stvarnosti, ki nas obdaja. Njena refleksivna lirika se dotika tudi vsakdanjih tem. Njene pesmi so navidezno igrive, kljub temu pa v sebi nosijo globlje sporočilo. Lara izstopa zaradi svoje izvirne uporabe jezika ter občutka za pripovedovanje. Njeno pisanje je ne samo tehnično dovršeno, temveč tudi pristno in zmožno prikazati številne plasti človeške izkušnje. V letih svojega šolanja pri nas je aktivno sodelovala pri pripravah šolskih kulturnih prireditev, izkazala se je kot povezovalka, na prireditvi pa smo tudi slišali, da je izvrstna deklamatorka. Zaradi njenega ustvarjalnega odnosa do literature, ki je zaznamovan z radovednostjo in odprtim umom, je prejemnica nagrade. 

Nagrajencem čestitamo ob njihovem dosežku, vsem sodelujočim učencem, ki so se prijavili na izbor za Malo Prešernovo nagrado osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje pa čestitamo za sodelovanje in jim izrekamo pohvalo za ustvarjeno.

Povezava do videa nagrajencev 

Zapisal: Jure Plavec in aktiv učiteljic SLJ