V ponedeljek, 20. maja 2019, smo praznovali drugi svetovni dan čebel. Ta je bil za nas res poseben, ne samo zato, ker so čebele svoj dan dobile prav po zaslugi Slovencev, temveč tudi zato, ker se je na ta dan sklenil naš večmesečni projekt izmenjave na temo čebel.
Zjutraj smo najprej napeli mišice in s skupnimi močmi dokončali tipičen francoski panj s slovenskim pridihom – panjsko končnico, ki jo je naša učenka izdelala že marca. Temu je sledil sprejem na občini, kjer so poudarili pomen povezovanja med različnimi kulturami in nam z manjšo pozornostjo čestitali za naš projekt. Po kosilu na šoli je sledil še sklepni del: dokončani panj smo odnesli v krajinski park L’Arche de la Nature, kjer smo svoj izdelek ponosno predali tamkajšnjim čebelarjem. Obljubili so nam, da bo naš čebelnjak dobil svojo prvo kolonijo čebel takoj, ko bo mogoče, v zahvalo pa smo se lahko posladkali še s tam pridelanim medom. Zvečer so nam francoski partnerji priredili zaključno večerjo, na kateri smo se do sitega najedli raznoraznih poslastic.
Kljub intenzivnemu tednu našim dogodivščinam še ni konca. Zaradi stavke italijanskih letalskih prevoznikov se nam je potovanje podaljšalo do četrtka zjutraj. Dodatne ure si krajšamo z druženjem in izmenjevanjem vtisov preteklega tedna. Polni novih izkušenj se vendarle že veselimo vrnitve domov.

Osmošolci in učiteljici

Prispevek in fotografija: Lea Lenart

 

Oznake: ,