V sredo, 24. aprila, smo se z učenci 3. razreda PŠ Št. Jurij odpeljali na ogled Narodne galerije.

Pričakala nas je zanimiva starinska stavba, zgrajena v neoklasicističnem slogu. Prvotna stavba se povezuje z modernejšim delom in vhodno avlo, ki je bila dokončana leta 2001.

Vodička po galeriji nam je predstavila izviren Robbov vodnjak, ki tu obnovljen stoji od leta 2008, ponaredek pa lahko vidimo pred Magistratom. Nato nas je odpeljala v Galovo sobo, v kateri nam je predstavila življenje škrata Gala, ki se ponoči smuka med starimi slikami in kipi in nam je vedno pripravljen pokazati svoje najljubše umetnine. Sledili smo njegovim namigom in si ogledali nekaj izjemnih umetniških del. Vodička nam je razlagala, kaj so želeli umetniki s posameznimi slikami izraziti. Velik vtis na nas je naredila že sama stavba s svojo veličastnostjo. Polni vtisov smo se odpravili v šolo, kjer smo škratu Galu v zahvalo narisali vsak svojo sliko, sedaj pa čakamo njegov odgovor.

Vtisi učencev:

Zelo zanimivo. Spoznali smo legendo o svetem Juriju, slišali razne zgodbe in videli lepe slike. (Tajda)

Slike so bile zanimive in lepo naslikane. Ugotavljali smo, kje na sliki se skriva skriti predmet, ki nam ga je nastavil škrat Gal. Všeč mi je bilo glasbilo, ki se je oglašalo kot nevihta. (Ema)

Spoznala sem zgodbo o svetem Juriju na belem konju. Všeč mi je bila slika, ki je predstavljala nevihto. (Stela)

Všeč mi je bila slika, kjer je bila naslikana gospa v modrem plašču. (Lana)

Zanimiva se mi je zdela panorama, naslikana s Šmarne gore. Videl sem tudi varnostnike, ki so čuvali slike, ki so jih peljali v Prago. (Ambrož)

Foto: učiteljici Irena in Karmen

Prispevek: učiteljica Irena

 

Oznake: , , , ,