“Nočem biti drugačna. Hočem biti takšna, kot so oni. Hočem biti kit, ki se je odločil. Ogromna žival, največja, z največjo glavo … Kot nasedli kit. Nalašč nasedli. To sem jaz.” (Odlomek iz knjige Kit na plaži.)

Nadarjeni učenci razredne stopnje so si v torek,  11. 6. 2019, v Lutkovnem gledališču v Ljubljani ogledali predstavo Kit na plaži avtorja in režiserja Vinka Möderndorferja.

Glavna junakinja je osnovnošolka Nika. S starši se je iz Francije preselila nazaj v Slovenijo. V predstavi spoznavamo njeno vsakdanje življenje, ki ga popoldan dopolnjujejo še številne obšolske dejavnosti, kot so nemščina, balet, klavir in še kaj bi se našlo. Nika živi na videz lepo življenje, a je to v resnici ovito v tančico skrivnosti. Dejstvo, da ima njen brat Downov sindrom, želi družina čim bolj prikriti. A tistega dne, ko Niko na njenem domu nenapovedano obiščejo sošolci, pride skrivnost na dan in spremeni življenje njej in vsem okrog nje.

Predstava Kit na plaži je predstava o drugačnosti ter sprejemanju le-te. Postavlja vprašanja, kako v svet vključiti tisto, kar je sicer iz njega izključeno. Junak predstave je deček Blaž, ki igra Nikinega brata Igorja in ima tudi v resničnem življenju Downov sindrom.

Predstava nas ni pustila ravnodušnih in je resnično vredna ogleda.

Prispevek pripravila: Mateja Skender Žužek

Fotografirali: Mateja Skender Žužek, Petra Klinc

 

Oznake: , ,