Z izbruhom koronavirusa in posledičnem ustavljanju javnega življenja, je na spletu zaznati vse več načinov, kako ljudje z različnimi vajami ostajajo telesno aktivni tudi doma. Redna telesna dejavnost je namreč pomembna za krepitev imunskega sistema in obvladovanje stresa ter tesnobe.

Skupinska vadba v času ukrepov zaradi virusa ni dovoljena, lahko pa jo, ob upoštevanju izolacijskih navodil, izvajate samostojno.

S pomočjo fitnes zapestnice, pametne ure in nekaterih aplikacij na telefonu je mogoče preveriti količino in intenzivnost telesne dejavnosti. Z deset tisoč koraki dnevno je posameznik na dobri poti, da doseže priporočila za zadostno telesno dejavnost.

Kot so izpostavili na NIJZ, ljudje naj izvajajo telesno dejavnost sami ali skupaj s člani svojega gospodinjstva, najbolje v naravi. Staršem so priporočili, naj čas izolacije izkoristijo za družinsko športno dejavnost na prostem. Pri tem pa poudarili, naj pri vseh telesnih dejavnostih upoštevajo splošna priporočila oblasti. Pri izhodih je pomembno, da se ljudje ne družijo s tistimi zunaj skupnih gospodinjstev. Držijo naj se predpisane varnostne razdalje do drugih in upoštevajo ostala priporočil stroke.

 

 

Besedilo in fotografije: Mateja Skender Žužek

 

Oznake: , , ,