Vodilo letošnje simbioze je: skupaj aktivni bomo bolj zdravi, mobilni, ustvarjalni, zadovoljni, srečni in pozitivno misleči.

Z vključitvijo v projekt želimo biti zgled celotni Sloveniji. V  sredo, 16. 10. 2019, je bil dan, ki je predramil mlajše generacije in spomnil starejše, da obstaja tisto nekaj, kar jih združuje. Da vedno in povsod lahko govorijo isti jezik. Jezik zdravja, pravega načina življenja, sreče, trenutkov in funkcionalnih teles, ki ne poznajo in ne priznavajo let. Jezik, ki za svoje izražanje in sporazumevanje ne potrebuje besed. Jezik, ki mu pravimo gibanje.

Na OŠ LA se zavedamo pomembnosti gibanja in  medgeneracijskega sodelovanja, zato smo na sredin dogodek povabili in vključili starše in stare starše naših učencev. Tako omogočimo mladim, da spoznajo kakšno bogastvo modrosti se skriva v starejših, in kjer starejši verjamejo v prihodnost, predvsem zaradi solidarnih mladih, ki ponudijo roko sodelovanja v tednu v oktobru.

Dejavnost se je odvijala v domu starejših občanov v Grosuplju. Nadarjeni učenci 4. in 5. razredov iz DE Adamičeva, Žalna, Št. Jurij ter šestošolci iz Tovarniške, so skupaj z učiteljicami pripravili različne gibalne igre za stanovalce doma. Najprej nas je pozdravila delovna terapevtka, nato pa so se učenci razdelili v tri skupine in aktivnosti so potekale na treh postajah, katere so bile: mlin, vodenje ,,slepega,, skozi ovire ter igre z žogo.

Na koncu pa smo se naučili zapeti in zaplesati v ritmih polke simbioza ples in simbioza himno, kar je posebej razveselilo stanovalce doma.

Dan je bil poln lepih doživetij, novih prijateljstev, iskric v očeh, gibanja in medgeneracijskega sodelovanja.

Dogodek, kot je bil ta, je dokaz, da medgeneracijsko povezovanje prinaša sodelujočemu novo kvaliteto življenja, zagotavlja občutek sprejetosti in varnosti v kraju kjer živi, lajša osamljenost ter krepi duševno in telesno zdravje. Predvsem pa gre za medčloveški odnos in uresničevanje medgeneracijske solidarnosti v današnjih družbenih razmerah.

Zahvala za izpeljan dogodek gre tudi učiteljicama Petri in Nataši, ki sta sodelovali pri izvedbi dogodka.

Prispevek pripravila: Mateja Skender Žužek, vodja dejavnosti

Fotografirala: Nataša Zidar

 

Oznake: , ,