Dan smo začeli s toplim soncem. Na jutranjem sestanku smo izvedeli ključne informacije  o tem, kako bo potekal dan.

Po zajtrku sta obe skupini odšli v učilnici. Prva skupina se je pomerila v tekmovanju med dekleti in fanti, v katerem smo morali pokazati svoje znanje o vodi. Izvedeli smo tudi, zakaj je Tolminka takšne barve. Učiteljica nam je predstavila mikroorganizme, ki smo jih kasneje tudi sami lovili.

Ko smo prispeli do reke Tolminke, smo se preizkusili v tem, ali lahko držimo roke v ledeno hladni reki. Nato smo gradili stolpe iz kamnov. Pri tem smo morali skrbno izbirati kamne, kajti bolj kot je bil kamen ploščat, več točk je prispeval k zmagi. S pomočjo lup in sonca smo poskušali narediti luknje v papirju.

Druga skupina je spoznavala življenje kač in kuščarjev. Predstavili so nam manjšega kuščarja, kačo Marka in pitona Pepija. Pogovarjali smo se  o njihovih prilagoditvah, videzu in drugih značilnostih. Odpravili smo se na pohod, na katerem smo si ogledali najstarejši tulipanovec v Slovenji, ki je star približno 220 let. Tekmovali smo tudi v poznavanju vrst polžev.

Po kosilu smo imeli kratek počitek. Vsi smo odšli na igriv pohod.  Na jasi smo »izgubili« svoj najdragocenejši čut – vid. Na poti proti domu smo se ustavili in izvedeli zanimivosti o nemškem vojaškem pokopališču – kostnici. Večer smo zaključili z ogledom filma.

 

Besedilo: Ana Filipa Perko in Zala Podlogar

Fotografije: Melita Kastelic, Ana Rebič Černe, Katarina Petra Stanovnik