Na Kopanju že težko pričakujemo prve letošnje počitnice, ampak to ne pomeni, da smo manj delavni. Ravno nasprotno. Toplo jesen smo izkoristili za ustvarjanje in raziskovanje. Uporabili smo odpadni in naravni material in nastali so unikatni izdelki. Obeležili smo svetovni dan hoje, hrane, svet. dan boja proti revščini, dan jabolk in dan kuharjev. Naši Mojci smo polepšali dan s praznimi krožniki in iskrenimi zahvalami.

Tisti, z malo več raziskovalne žilice, pa so se lotili izdelave vulkanov. Spoznali smo, da kis vsebuje ocetno kislino, ki hitro reagira z alkalno sodo bikarbono. Pri tem se je v obliki drobnih mehurčkov sproščal plin ogljikov dioksid, kar je ustvarilo vtis, da je kis zavrel. Ker smo mešanici dodali tempera barve, so vulkani zares “bruhali”.

Medtem ko smo opazovali vulkane, se je v topli učilnici dogajali nekaj nenavadnega. Iz vroče vode in sipaste mešanice ter nekaj barve so rasli čisto pravi kristali. Ali ste vedeli, da največji kristal na svetu tehta kar 23 kilogramov in je vpisan v Guinessovo knjigo rekordov?

Prispevek pripravila: Lidija Šajn

 

 

Oznake: , ,