Do petka, 15. 3. 2024, so petošolci prebrali drugo knjigo za domače branje. Imeli so na voljo tri knjige in so si glede na interes izbrali eno.

Učenci so se o prebrani knjigi pogovorili v skupinah. Postavljali so si vprašanja, si pripovedovali o zanimivostih, književnih junakih, knjigi dali oceno. Vsi so aktivno sodelovali, imeli so skupno točko, to je prebrana knjiga.

Sledilo je reševanje učnega lista za posamezno knjigo, nato pa so se učenci razdelili v dve skupini. V eni skupini so bili učenci, ki radi berejo, v drugi pa učenci, ki jim branje ne predstavlja užitka in se mu radi celo izognejo.

Naloga obeh skupin je bila, da nasprotno stran prepričajo z argumenti za in proti. Soočenje mnenj je bilo zanimivo, aktivno in tudi na trenutke burno v pozitivnem smislu. Drug drugega so želeli prepričati, da imajo svoj prav. Veliko bolj številčni so bili učenci, ki radi berejo, razredničarka je to zelo pohvalila in jih spodbudila k nadaljevanju branja.

Sledila je spodbuda z nasveti za branje, ki so si jih dali učenci med sabo:

  • Nogometaši berite zbirko knjig Nogometastične.
  • Pojdite v knjižnico in knjigam dajte priložnost. Če vam ne bo všeč, pojdite po drugo, saj je izbira zares velika.
  • Vsak dan si vzemite malo časa za branje knjig in tudi e-zaslone, pomembno, je da imate prosti čas primerno razporejen. Več kot 2 h na zaslonov na dan je škodljivo za zdravje, vodi v odvisnost, oči in glava te bolijo. Ne pozabite pa tudi na gibanje.
  • Če veliko bereš, lažje pišeš spise in ti je slovenščina lažja.

Predlagali so tudi nabor zanimivih knjig, saj R. Dahl, Dave Pilkey, N. Konc Lorenzutti, D. Muck, D. Walliams in mnogi drugi s svojimi zanimivimi deli ne razočarajo. Pomagajo ti celo pri premagovanju dolgčasa.

Vse več je branja prek zaslonov, berejo se kratke in nepoglobljene novice. Pomembno pa je brati tudi literarna dela z umetniško vrednostjo. Literatura pomaga otrokom in mladostnikom, da spoznavajo druge, svet in same sebe. Knjige nas bogatijo in širijo obzorja.

V šoli na različne načine spodbujamo branje knjig, revij … še malo in bomo gostili pisateljico Mašo Ogrizek in ilustratorja Miho Hančiča, ki ju v teh dneh po razredih predstavlja knjižničarka Meta Kumer.

Bodo letos vsi opravili bralno značko?  Nikoli ni prepozno. 😊

Fotografirala in prispevek pripravila: razredničarka 5. a J

 

Oznake: , ,