V torek, 24. 5. 2022, nas je ob prihodu na področno atletsko tekmovanje prijazno pozdravilo sonce, ki je vztrajalo vse do zaključne discipline. Prijazni, navijaško razpoloženi in izjemno motivirani so bili tudi vsi nastopajoči, saj so po dolgem času lahko tekmovali pred rekordnim številom sošolcev in vrstnikov z ostalih šol. Nastopili so učenci 16 šol, v nekaterih disciplinah tudi po več kot 40 atletov. Našo šolo ja zastopalo 35 učencev.

Ker so naši učenci v tako številčni konkurenci dosegli izjemne uspehe, si vsekakor zaslužijo popis dogajanja in še bolj zgovorne fotografije.

Začnimo pri mlajših učencih in učenkah (6. in 7. razred). Nekateri so prvič tekmovali na stadionu in pred številnimi navijači, zato so njihovi uspehi še toliko bolj razveseljivi.

Za prvo zlato medaljo in odlično motivacijo ostalim našim tekmovalcem je poskrbela šestošolka Tajda Ferk, ki je zmagala v teku na 60 m. Edina je morala tekmovati dvakrat, saj si je najprej morala priboriti finalni nastop. Zmagala je že v kvalifikacijskem teku in se kot favoritinja uvrstila v finale, kar je ni zmotilo in zanesljivo opravila s konkurenco sedmošolk. Kot zanimivost lahko povemo, da bi z zmagovalnim časom 8.48 zmagala tudi v konkurenci devetošolk. Izjemno.

Prvo mesto in zlato medaljo je osvojil tudi šestošolec Jure Zupančič, najmanjši med tekmovalci, ki se ni ustrašil velikanov okoli sebe,  izkoristil moč svojih super skočnih nog in se z odličnim rezultatom povzpel na sam vrh skoka v daljino.

Izjemno presenečenje je zmaga Naje Kosec v metu žvižgača, ki je niso zmotili niti zaprašeni, v skladišču najdeni in močno zdelani žvižgači. Za natančno 30 cm je premagala prvo izzivalko in z zmago presenetila tudi sebe.

Srebrno medaljo je v teku na 300m osvojil Jernej Berčan, ki žal ni tekel v isti skupini kot zmagovalec, drugače bi morda izzval tudi zlato medaljo. S časom 44.01 je pošteno izboljšal svoj osebni rekord.

V teku na 600 m je nastopilo 30 atletov, izjemen dosežek je uspel Jerneju Steklačiču, ki je tekel v drugi skupini in poleg sotekmovalcev lovil še čas zmagovalca prve skupine 1:51.87, ki je bil dve sekundi hitrejši od njegovega rekorda. Že na polovici teka sta ostala le dva v vodstvu, izjemen dvoboj je potekal vse do ciljne črte, kjer je bil tekmec hitrejši za vsega 18 stotink sekunde. Srebrna medalja in osebni rekord 1:46.14 pa kaže na izjemno borben nastop Jerneja.

Še pregled medalj starejših učencev, ki že imajo izkušnje s podobnih tekmovanj, vseeno pa tako odličnih rezultatov nismo pričakovali.

Zlato medaljo je v skoku v daljino z odličnim rekordom osvojil Matic Strah, ki je poletel kar 576 cm. Še dobro, da mu tak skok ni uspel v našem šolskem peskovniku, saj bi ga preskočil in pristal v travi!

V skoku v višino je zlato osvojila Ela Nučič, ki je do višine 140 cm vsakokrat palico preskočila v prvem poskusu. Kot zanimivost lahko omenimo, da si je edina delila zlato medaljo, saj sta s tekmico enako uspešno opravili z vsemi skoki.

Edino bronasto medaljo je v teku na 300 m pritekla Tisa Lombar. Tek je potekal v štirih skupinah, Tisa pa je imela srečo, da sta hitrejši tekmovalki tekli prav v njeni skupini in jo tako gnali k osebnemu rekordu in medalji.

Seveda ne gre brez naših že uveljavljenih atletov, Luke Potokarja, Gala Sagmeistra in Hane Mohar, ki odlično nastopajo tudi na klubskih tekmovanjih. Gal je veljal za favorita v teku na 300 m, kar je pogosto težko upravičiti. Vendar se Gal zaveda svojih kvalitet, zato je odtekel solo tek od starta do cilja in zanesljivo opravil s konkurenco. S časom 38.87 ni bil najbolj zadovoljen, vendar ga konkurenca očino ni prisilila do skrajnih meja njegovih sposobnosti.

Luka Potokar je imel v glavi vmesne čase na 200m in 600m in taktično priti prvi do cilja v teku na 1000 m. Na koncu je s časom 2:58.99 je za slabi dve sekundi premagal prvega zasledovalca. Po tekmi je priznal, da mu je skoraj ušlo v hlače, ko je videl tekmeca, ki je vsem pobegnil za 50 m, vendar očitno pozabil šteti kroge, saj je po 600 m izčrpan obležal v travi ob progi. Tako za Luko ni bilo več resnih tekmecev in je zanesljivo zmagal.

Tudi Hana je nastopala v teku na 1000 m. Začela je zelo hitro, vendar jo je glavna tekmica kmalu prehitela in v vodstvu vztrajala vse do konca. Zadnjih 100 m se je vnel hud boj za zmago, na koncu smo celo čakali na uradne rezultate, saj je bilo zmagovalko na oko nemogoče določiti. Na žalost so Hani zmago odnesle le tri stotinke sekunde.

Atletska poslastica pride vedno na koncu s štafetnimi teki. Še toliko bolje, če v njih blestijo naše učenke in učenci.

Dekleta so nastopila v drugi skupini in z odličnimi predajami v cilj pritekle kot druge. Prehitele so tudi vse ekipe iz prve skupine in tako osvojile srebrno medaljo. Tekle so Hana Mohar, Julija Gobec, Tisa Lombar in Ela Nučič.

Še bolje so se odrezali učenci, ki so tekli v tretji skupini. Vodstvo so prevzeli že na prvi predaji in odlično nadaljevali vse do cilja, kjer so konkurenco premagali za več kot sekundo. Zlato so osvojili Gal Sagmeister, Luka Potokar, Črt Koščak in Matic Strah.

Pohvaliti moramo prav vse naše tekmovalce, saj je bila še veliko lepih uvrstitev (4., 5., 7., 8. mesto…), a nam dolžina članka ne omogoča popisa vseh disciplin in tekmovalcev.

Zahvala gre tudi našima učiteljicama, ki sta oboroženi z urniki tekmovanja pravočasno pošiljali naše atlete in atletinje na tekmovališče in z motivacijskimi prejemi skrbeli za visoko moralo vseh nastopajočih. Učiteljici Mateji, najboljši tekačici med učitelji, je bilo le malo žal, da se ni pojavila v tekaški opremi, saj bi se z veseljem preizkusila v teku na 1000 m.

Vsi, ki so bili na vrhu ali blizu njega, lahko upajo na uvrstitev na državno prvenstvo, ki bo 8. 6. 2022 v Žalcu. Tja se uvrsti 24 najboljših v vsaki disciplini s področnih tekmovanj iz cele Slovenije. Ker bo nekaj področnih prvenstev še v naslednjem tednu, bomo stiskali pesti, da bi čim več naših učencev spremljali tudi v Žalcu.

Podrobnejši rezultati na uradni spletni strani.

Prispevek pripravil: Igor Thaler

Fotografije: Mateja Zupančič in Igor Thaler

 

Oznake: , , ,