Vsako leto otroci po vsem svetu spuščajo zmaje v okviru mednarodnega projekta Talking kites around the world mreže iEARN, ki združuje učence in učitelje z vsega sveta. Projekt poteka v spomin na Janusza Korzcaka, poljskega zdravnika, pisatelja in pedagoga ter velikega borca za otrokove pravice. Projekt spodbuja mir, spoštovanje, strpnost, poudarja vrednost prijateljstva in pomen solidarnosti, različnosti in sprejemanje drugih, sobivanje z drugimi ljudmi, učiti se prisluhniti drugim in sebi.

Tudi letos smo se na naši šoli pridružili temu projektu. Na prvi pomladni dan, 21. 3., so učenci od 1. do 4. razreda spuščali modro-rumene papirnate zmaje v podporo Ukrajini, na katere so risali simbole, povezane s pravicami otrok in napisali lastne želje, upe in sanje za boljši jutri. Pogovarjali smo se o tem, kaj si učenci želijo, da bi imeli vsi otroci na tem svetu.

Projekt se povezuje z dekoracijo šole (beli golobi kot simbol miru) in projektom Spodbujajmo prijateljstvo. Posamezen razred je okrasil cvetlični lonec s svojim sloganom in vanj posadil različno cvetje, ki so ga izdelali sami. Nato pa so dopisali povedi o prijateljstvu. Učenci v OPB pa so izdelali gosenice, ki nas opominja na to, kaj ruši oz. gradi prijateljstvo.

Naj se sporočila in želje otrok zares uresničijo!

Prispevek pripravila: Darja Vrhovec, koordinatorica projekta Talking kites

Videoposnetek pripravili: Miša Mrzelj in Darja Vrhovec

Fotografirali: kolektiv PŠ Št. Jurij

 

Oznake: , , , , ,