“Brez radovednosti človeštvo ne bi preživelo. Radovednost rodi ustvarjalnost, ta pa naprej inovativnost in podjetništvo. Vendar to ne gre čisto samo od sebe. Potrebno je vlagati energijo, ki se ji reče: “USTVARJANJE VARNEGA OKOLJA ZA DELANJE NAPAK”! Lastne napake so najboljša šola. Na lastnih napakah se učimo. Na lastnih – ne na tujih. Zato je tako pomembno, da napake dopuščamo, jih nagrajujemo in nikakor ne kaznujemo. Dopuščanje napak pomeni spodbujanje radovednosti, ustvarjalnosti in učenja. Kaznovanje napak pomeni ubijanje radovednosti. Einstein je dejal: “Kdor še nikoli ni naredil napake, še nikoli ni ustvaril ničesar novega.” 

(povzeto iz letošnje poslanice dr. Miha Kos, ambasadorja Tedna otroka 2023)

TEDEN OTROKA® 2023: ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI

O Tednu otroka in radovednosti smo se s predstavniki razredov pogovarjali že v ponedeljek, 2. 10. 2023, na šolski skupnosti. Odločili smo se, da bomo v letošnjem šolskem letu za vsak oddelek oblikovali razredno škatlo družabnih iger. Ob Tednu otroka smo tako oddelke na DE Adamičeva obdarili z družabno igro križci in krožci, s katero si bodo lahko učenci popestrili odmore. Radovednost navadno pride na plano v okolju, kjer se dobro počutimo. Tako smo v tem tednu veliko časa namenili ravno boljši razredni klimi, ki smo jo krepili s socialnimi igrami.

Že nekaj časa smo učitelji iskali rešitev, kako popestriti hodnike in ustvariti kotičke za druženje in učenje. Tako sta v pritličju in v 1. nadstropju nastala kotička, ki jih učenci že pridno uporabljajo za branje knjig, učenje, igranje družabnih iger in druženje. V Tednu otroka pa so s pomočjo knjig iz knjižnega kotička iskali odgovore na vprašanja iz Radovedne table. Zatoje so iskali tudi s pomočjo Kubo robotkov.

Ko smo radovedni, se “aktiviramo” in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet. Učenci so se ob Tednu otroka odpravili v Mesto knjižnico Grosuplje, kjer so odkrivali knjižnico in iskali odgovore na zakaje. Zatoje pa so našli tudi med obiskom Koščakovega hriba. Možgane so aktivirali med plezanjem po plezalni steni, ki so jo obiskali v ponedeljek in petek. V torek smo skupaj sodelovali pri Podnebnem teku, v sredo pa smo pouk popestrili z eko igrami.

V četrtek, 5. 10. 2023, smo ob vaji evakuacije povabili predstavnike gasilcev, vojske, policije ter RK Grosuplje. Vsi so predstavili svoje delo in odgovorili na nešteto zakajev. Učenci so imeli priložnost preizkusiti vojaško in gasilsko opremo, sedeti v vojaškem in policijskem avtu oz. kombiju, spoznali so postopek oživljanja in reševanja ponesrečencev.

Radovednost nas ves čas vodi h globljemu odkrivanju sveta okoli nas, novemu znanju, izkušnjam in spoznanjem.

Ob uspešno zaključenem Tednu otroka bi se radi zahvalili PP Grosuplje, PGD Grosuplje, RK Grosuplje, enoti Slovenske vojske, Mestni knjižnici Grosuplje, Planinskemu društvu Grosuplje ter učiteljem DE Adamičeva. S skupnimi močmi zmoremo ogromno.

Prispevek pripravila: Antonela Vovk

Fotografije: učitelji DE Adamičeva

 

Oznake: , ,