Čeprav se je šolsko leto šele dobro začelo, smo na Kopanju že pošteno zavihali rokave. V prvem tednu smo zbudili možgančke in preverili našo učno kondicijo. Ugotovili smo, da je v še kar dobrem stanju, zato smo se poleg obveznega dela pouka lotili še raziskovanja pomena nekaterih dni v septembru.

Spoznali smo, da je 8. september Mednarodni dan pismenosti. Ogledali smo si nekaj kratkih videoposnetkov o šolarjih v Keniji in Indiji in razkrivali skrivno pisavo. Presenetil nas je podatek, da je bilo leta 2016 nepismenih 750 milijonov odraslih, od tega dve tretjini žensk. To je okoli 14 odstotkov svetovne populacije. Skoraj polovica nepismenih živi v državah Južne Azije, slaba tretjina pa v podsaharski Afriki. Tudi vsak četrti Slovenec težko razume preprosta besedila.

Prišel je tretji teden, učiteljice pa so za nas pripravile že nov izziv. Zanimalo jih je, ali vemo, kateri praznik praznujemo 15. septembra. Seveda smo tudi to nalogo skupaj in uspešno opravili. Med iskanjem odgovorov smo naleteli na nekaj zanimivih podatkov. Ste vedeli, da je leta 1920 Primorska spadala pod Italijo in da je bila raba slov. jezika prepovedana?

In še preden smo izpeljali nagradno žrebanje pravilnih odgovorov, nas je 17. septembra obiskala učiteljica z DE Adamičeva, Tanja Galli. Je pisateljica, ki piše pravljice skupaj s svojimi učenci. Nekaj nam jih je prebrala, nekaj pa smo si jih le ogledali. Podarila nam je tudi čudežno blazinico, ki ji omogoča, da so pravljice še bolj pravljične in nam zastavila izziv, da nadaljujemo in zaključimo del njene pravljice. Tako smo ob Dnevu Zlatih knjig slovesno otvorili začetek bralne sezone in podrobno spoznali Franceta Bevka, ki je dejal, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”. Prebrali in ogledali smo si nekatera njegova dela in spoznali nekaj njegovih književnih junakov.

 

Zapisali in fotografirali: Andrejka Perko in Lidija Šajn

 

Oznake: , ,