Ko nas je »začarala« z izjemno gledališko predstavo Vse bo dobro, smo se z učenci 8. razredov, ki obiskujejo izbirni predmet ŠOLSKO NOVINARSTVO, odločili, da opravimo z go. Ireno Žerdin, režiserko predstave, intervju o njenem gledališkem delu.

Gledališka predstava je nastala pod vodstvom ge. Irene Žerdin, Gledališče Hiša in gre za mladinsko avtorsko predstavo, v kateri nastopajo učenci naše šole.

Na intervju smo se ustrezno pripravili in jo zaprosili za pogovor, v katerega je takoj privolila.

Pogovor smo izpeljali v eni od šolskih učilnic, nanj je prišla ga. Irena Žerdin dobre volje in zelo urejena. In kaj smo izvedeli?

Irena Žerdin je zaposlena na OŠ LA Grosuplje kot učiteljica razrednega pouka.

Je timska oseba, ves čas živi z idejami v glavi, njeni hobiji so številni, izpostavila je kolesarjenje, hojo v hribe, v naravo …

Z gledališčem se je začela spogledovati že zelo zgodaj, v 3. razredu osnovne šole, začela je z gledališkim krožkom, je prejemnica Male Prešernove nagrade. V srednji šoli so jo povabili v kulturno društvo in z režijo se prvič sooči prav v srednješolskih časih …

Irena Žerdin je ustanoviteljica gledališča Hiška (za učence 4., 5. in 6. razreda) ter gledališča Hiša (za učence 7., 8. in 9. razreda), ki zelo dobro sodelujeta v simbiozi med OŠ LA Grosuplje ter lokalnimi kulturnimi organizacijami (JSKD, KD Teater, ZDK Grosuplje in Občino Grosuplje).

Od leta 2006 je pripravila najmanj 30 priredb, 2 predstavi na leto,  1 otroško in 1 mladinsko, začela je s pravljicami.

V pogovoru je izpostavila avtorsko predstavo Družine si ne moreš izbrati sam, na katero je še posebej ponosna. Pri tem nam je povedala, da ji delo režiserja sicer »zelo leži«, a je opozorila na težavno motivacijsko delo, ki ga mora opraviti režiser z igralci. Mlade igralce je potrebno spodbujati, jih znati usmerjati, zlasti, kadar jih prežemajo močna čustva; potrebno jih je opozarjati, da igrajo VLOGO in ne samega sebe, paziti morajo na dihanje, govor, neverbalno komunikacijo in še in še.

Zelo rada in najraje dela z mladimi, nekajkrat so ji ponujali tudi delo z odraslimi, a ga ja zavrnila.

Povedala je, da je delo z najstniki izjemno tenkočutno, moraš biti zelo previden in zelo pomembno je, kako se z najstniki pogovarjaš. Z nami je podelila nasvet, kako se je potrebno pogovarjati z najstniki: Poslušajte jih in skušajte si pridobiti njihovo mnenje.

Delo v gledališču ni enostavno nam je še zaupala ga. Irena Žerdin, pri tem ji je v veliko oporo njena družina, ki tudi ni ušla pred njenim navdušenjem nad gledališčem in igranjem, saj gre eden od članov po njenih stopinjah, a še bolj v profesionalno smer. Ko je potrebno, ji vsi priskočijo na pomoč, zlasti pri uprizoritvah. Bravo!

Ves čas opozarja svoje igralce, da morajo »znati slišati in prenesti« tudi kritiko. Prav tako je pomemben odziv gledalcev, ki lahko tudi slabo vpliva na igralce.

Na vprašanje, ali se da od kulture živeti, nam je odgovorila: «Da, eden od stotih.«

Prebrala je številne biografije igralcev, zaupala pa nam je, da je njena vzornica Milena Zupančič.

Irena Žerdin je svojo gledališko pot začela s predstavami v šolski jedilnici, danes pa so mnogi prepoznali njen trud in znanje in jo pri tem tudi finančno podpirajo, da lahko nabavi rekvizite, izvaja uprizoritve v različnih prostorih, za katera ji ni potrebno plačevati najema. S svojimi uprizoritvami je prejemnica številnih državnih nagrad.

Podpira jo Občina Grosuplje in Irena Žerdin je v letu 2023 prejela prestižno priznanje Občine Grosuplje z bronastim znakom Občine Grosuplje.

Kaj Ireno Žerdin žene naprej? Njeni mladinci – igralci. Pove, da bo nehala le, ko ne bo imela več materiala… Poletni čas je zanjo čas za »varjenje« novih gledaliških idej in ne pozabite, izkušnje z odra lahko uporabiš v življenju. K sodelovanju spodbuja mlade, saj je prepričana, da za igranje ni nikoli prepozno.

In še njen zadnji nasvet za to, kako se razbremeniš treme pred javnim nastopom: »Vadi pred ogledalom!«

V zaključku pogovora nam je še zaupala, da bo poletne počitnice preživela aktivno in kot prostovoljka, saj že več kot 30 let sodeluje z ZPM, prav tako tudi njeni družinski člani.

Irena Žerdin, najlepša hvala za vašo iskrivost, ustvarjalnost in za vse to, kar vlagate v delo z mladimi.

Mi, na OŠ LA GROSUPLJE, smo še kako ponosni na vas in že komaj čakamo na vaše nove stvaritve!

                                          Učenci izbirnega predmeta Šolsko novinarstvo in mentorica Jožica Pečnik

 

Oznake: , , , , ,