Po letu 2018, ko je Val Borštnik osvojil zlato medaljo v teku na 60 metrov, se naša šola ponovno veseli naslova državne prvakinje na atletskem prvenstvu za osnovnošolce. Tokrat je zablestela Tajda Ferk, ki je prav tako tekla na 60 metrov in z veliko prednostjo premagala vseh 23 nasprotnic. Še več, že v predteku je popravila državni rekord za sedmošolke, s čimer se je pri rosnih dvanajstih že zapisala v zgodovino slovenske šolske atletike.

Ker smo v Slovenski Bistrici nastopili z rekordnimi osmimi atleti in atletinjami, pojdimo po vrsti, saj smo bili priča številnim odličnim dosežkom.

Za uvod je bila v teku na 600 metrov na stezi Zala Zupančič, ki si je obetala uvrstitev v prvo polovico tekmovalk, nastopilo jih je 20. V uvodnih metrih je tekla okoli sedmega mesta, ki ga je uspešno držala celo progo, v samem zaključku je poskusila pridobiti še kakšno mesto, kar se ji je tudi posrečilo. Tek je končala na 6. mestu z novim osebnim rekordom: 1:44.25.

Hkrati je svoje nastope v skoku v daljino začel Jure Zupančič, ki si je želel preskočiti petmetrsko znamko, vendar ga noge niso najbolj ubogale in je v treh poskusih najdlje doskočil pri 468 centimetrih, kar je bilo dovolj za 12. mesto, s čimer Jure ni bil najbolj zadovoljen.

Sledil je predtek na 60 metrov, kjer si je junakinja Tajda obetala uvrstitev v finale, ne pa tudi bliskovitega štarta in še hitrejšega zaključka z novim državnim rekordom. Sledil je 2-urni odmor do finalnega teka.

Vmes je v suvanju krogle nastopil Klemen Amadej Kadunc, ki se je na prvenstvo uvrstil z 19. rezultatom. Tokrat je krogla poletela lepih 11,59 metra, kar je le malo manj od njegovega osebnega rekorda. Rezultat je bil dovolj za 14. mesto, na katerega je Klemen lahko zelo ponosen.

Kar dolgo je na svoj nastop v teku na 300 metrov čakal Luka Potokar, ki si je želel izboljšati 19. prijavljeni rezultat in doseči osebni rekord. Začel je zelo odločno, v zadnjih 100 metrih pa le še stopnjeval hitrost in v cilj pritekel s časom 38,09 sekunde ter z novim osebnim rekordom zasedel odlično 8. mesto.

Približeval se je finalni tek na 60 metrov, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali, le Tajda se je nanj umirjeno pripravljala. Letos je svojo kvaliteto že večkrat pokazala tudi na tekmovanjih Atletske zveze Slovenije, zato je bila upravičeno samozavestna pred nastopom. Čeprav se tudi največjim favoritom na veliki tekmi nemalokrat zalomi, se vendarle Tajdi to ni zgodilo. Prvi start se je zaradi pobega ene izmed tekmovalk ponesrečil, kar naše finalistke ni zmedlo. Tudi v drugo se je odločno pognala in že v samem uvodu pobegnila tekmicam, ki so jo gledale v hrbet vse do cilja. Na koncu je bila prednost prepričljiva, saj se je merila v metrih, kar pa pri šprintih ni prav pogosto. Čas naše zmagovalke 7,83 sekunde. Kako hiter je bil Tajdin tek, pove tudi podatek, da je najhitrejšo devetošolko v Sloveniji prehitela za desetinko sekunde, kar pomeni, da je Tajda že v 7. razredu najhitrejša slovenska osnovnošolka.

Zaključek tekmovanja je znova pripadel štafetnemu teku 4×100 metrov. Naša dekleta so tek odlično izpeljala, štafetna palica je ostala v rokah vse do cilja. Lara je odločno začela, po prvi predaji smo malo zaostali, a je Eva nekaj zaostanka nadoknadila, Larisa je zaostanek zadržala na nekaj metrih, zadnjih 100 metrov je ostalo za Tajdo, ki je začela z lovljenjem nasprotnic. Žal je bil cilj morda 10 metrov preblizu, saj bi drugače ujela in prehitela prav vse v naši skupini, tako pa smo končali na 4. mestu v skupini, le 20 stotink za zmagovalkami. Skupaj je bilo to dovolj za 9. mesto, dekleta so rezultat s področnega prvenstva izboljšala za pol sekunde, zmagovalke iz Sežane pa so postavile nov državni rekord. Vsekakor se že veselimo štafetnega teka naslednje šolsko leto, saj bomo lahko tekli v enaki zasedbi, ker so poleg sedmošolke Tajde, Lara, Eva in Larisa vse osmošolke.

Tako smo tekmovalni dan zaključili ob odličnih dosežkih in prijetnem vzdušju na polnih tribunah atletskega stadiona v Slovenski Bistrici.

Avtor fotografij in prispevka: Igor Thaler

 

Oznake: , , , , ,