V predprazničnem vzdušju smo petošolci v Žalni razmislili o smiselnosti pretiranega nakupovanja.

V spletni igri smo se preizkusili, kako dobri smo v ločevanju odpadkov in varčevanju z energijo in vodo. Po skupinah smo izdelali plakate. Ogledali smo si videoposnetek reciklaže kovine, tetrapaka, plastenk, stekla in papirja. Ob vsem tem smo spoznali, da se tudi pri tem postopku porabi precej elektrike in vode. Seveda bi bilo najbolje, da bi neko embalažo večkrat uporabili.

Kam pa odteka odpadna voda? Čistilna naprava v Grosuplju poskrbi za čiščenje odpadnih voda, in ta voda nato odteka v potok Bičje.

S seboj smo prinesli nekaj odpadne embalaže: plastenke, karton, pokrovčke, zgoščenke idr. Izdelali smo kreativne dekorativne izdelke, ki si jih lahko pogledate v galeriji. Ugotovili smo, da ni vsaka stvar za v koš.

Pogledali smo si virtualno razstavo Na vroči strani Alp (https://sway.office.com/9mUAAIDjrVUEIoss ), ki prikazuje Slovenijo v primeru, da se onesnaženost ne bo zmanjšala. Predlagamo, da si jo pogledate.

Vsak izmed nas je razmislil, kaj bo storil, da do tega ne bi prišlo, saj vsak posameznik šteje. Kaj pa vi? Imate tudi vi kakšno novoletno zaobljubo, ki zadeva naš planet?

Zapisala T.P.B.

Fotografije: T.P.B. in G.M.

 

Oznake: , , , ,