Tudi letos smo obiskali delavnice in se udeležili tekmovanja projekcije filmov na temo Ali je človeško telo najboljši stroj?

12. festival Hokus Pokus je potekal od 9. do 11. 1 .2019 v Pionirskem domu, združuje znanost in umetnost. Učenci se udeležijo aktivnih delavnic, ki jih pripravijo različne organizacije: ustanove, fakultete, umetniki in društva. V letošnjem letu so v ospredje postavili odnos človeško telo-stroj.

V četrtek in petek, 10. 1. in 11. 1., so tretješolci v okviru naravoslovnega dneva in nadarjeni učenci obiskali kar nekaj delavnic.

Lahko smo preizkusili svoje laboratorijske veščine in se naučili načina, s katerimi znanstveniki klonirajo organizme. Spoznali smo, kako bogata zgodba se skriva v besed klon. Domov smo odnesli klone cvetače, korenčka in repnjakovca. V sterilnem okolju se bodo v naslednjih mesecih iz skupka celic razvili v nove rastlinice.

Da je človeško telo pravi stroj in deluje brez baterij, smo spoznali na delavnici Plezalci po vrveh. Lahko smo izdelali vsak svojega plezalca. Nastale so baletke, nogometaši, morske deklice …

Zelo zanimiva je bila delavnica, na kateri smo spoznali pline, ki nas ohranjajo pri življenju. Prof. Ogrin z Inštituta Jožef Stefan nam je pokazal kar nekaj poskusov s tekočim dušikom in suhim ledom. Spoznali smo, da je znanost lahko zabavna in zanimiva.

Besedilo in slike: Petra Skočir

 

Oznake: , , ,