Veliko učencev z vseh naših šol je uspešno rešilo knjižni kviz v spletni učilnici Šolska knjižnica. Nagrajence je izžrebala naša ravnateljica, in sicer tako, da je določila tri različna števila. Njene utemeljitve za izbor števil si lahko preberete v nadaljevanju in si ogledate slike nagrad in nagrajencev, ki so prejeli knjižno ter sladko nagrado.

 

5

V moji domači knjižnici ima prav posebno mesto starejša knjiga s preprostim naslovom Pravljice. Potovanje od prve do zadnje platnice je prava dogodivščina. Ena mojih najljubših pravljic se imenuje Pet bratov Li. Kaj misliš, v kateri deželi se zgodba dogaja? V tej deželi teče Rumena reka. Ob njej je nekoč živela mamica. Zdaj že veš, koliko sinov je imela, kajne? Vsak od njih je imel neko nenavadno sposobnost. Eden od njih je lahko spil celo morje, drugi je lahko iztegnil roko v ogenj, pa se ni opekel in podobno. Skupaj so bili nepremagljivi. Te zanima, kaj jim je uspelo? Tvoj naslednji izziv naj bo, da knjigo poiščeš v šolski knjižnici. Prav radovedna sem, kakšno nenavadno sposobnost bi ti želel/a imeti?

 

78

Primož Trubar je utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika. V več pogledih je bil izjemen človek. Zagotovo ste pri pouku slovenščine že spoznali mnogo podrobnosti o njem. Tokrat pa spoznajmo še eno. Primož Trubar se je rodil leta 1508 in živel do leta 1586. V 16. stoletju je bila povprečna življenjska doba 42 let. Izračunaj koliko let je živel Trubar. Na kaj pomisliš ob tem?

Številne raziskave so potrdile, da izobraženi ljudje živijo dlje. Kaj meniš, kakšno znanje ti lahko pomaga, da dočakaš pozno starost?

107

Ali poznaš koga, ki je dočakal sto let? Kar sto sedem jih danes šteje slovenski pisatelj Boris Pahor. Srečala sem ga leta 2012, ko je dopolnil 99 let. Nekaj minut, ki sva jih preživela v pogovoru, je bilo nepozabnih. Prisedla sem k njemu. Na udoben rdeč oblazinjen stol. Kljub temu, da sva bila obkrožena z množico ljudi, saj je vsak želel nekaj trenutkov preživeti v njegovi bližini, se je popolnoma osredotočil. Kot bi bila povsem sama v kavarni na kakšnem tržaškem trgu. Spregovorila sva o zgodbah, ki jih je napisal. Bil je preprost, pozoren, zbran, skromen in radoveden. Pravi zaklad znanja, modrosti in izkušenj. Še sreča, da je uspel veliko tega preliti na papir. Verjamem, da te besedila Borisa Pahorja ta trenutek težko pritegnejo. A ne skrbi, vsaka knjiga pride v tvoje življenje ob pravem času, zato nikar ne prehitevaj. Beri knjige, ki te pritegnejo.

Učenci, ki so oddali pismo knjižnemu junaku, so prejeli simbolično nagrado.

 

Vsem srečnim izžrebancem čestitamo.

Knjižničarke

 

Oznake: , , ,