V zadnjem tednu pred jesenskimi počitnicami smo raziskovali, zakaj izraz krompirjeve počitnice, katere tri državne praznike bomo praznovali med počitnicami in od kod izvira noč čarovnic.

Ugotovili smo, da izraz prihaja iz preteklosti, ko so imeli otroci počitnice glede na večja kmečka opravila. Tako so ob koncu poletja pobirali krompir in od tu izraz »krompirjeve« počitnice.

Da imamo med prvimi počitnicami dva državna praznika, ki sta dela prosta, smo že vedeli, spoznali pa smo še, da bo v ponedeljek, 25. oktobra, še en državni praznik, in sicer dan suverenosti. Na ta dan obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. Je državni praznik, ki ga praznujemo od leta 2015, vendar ni dela prost dan.

Pogovarjali smo se o Primožu Trubarju in prvi slovenski knjigi ter o dnevu spomina na mrtve. Ta praznik praznujejo tudi drugod po svetu. Ali ste vedeli, da v Mehiki pripravijo glasno zabavo in se ob grobovih ob glasbi in hrani veselijo dolgo v noč?

Bolj kot vse tri državne praznike pa poznamo noč čarovnic. Običaj ima korenine na Irskem, k nam pa so ga prinesli stari Kelti. Verjeli so, da se to noč duhovi vrnejo na ta svet, zato so jih na različne načine odganjali. V Ameriki imajo na ta dan strašljive maškare, pri nas pa zadnjo noč v oktobru nekateri izdolbejo buče in jih z gorečo svečo postavijo na vidno mesto. Mi smo jih izdelali iz papirnatih trakov in jih skupaj s pajki, pajkovimi mrežami, netopirji in okostnjaki razstavili na našem hodniku, kjer so nam malo ponagajali. Med ustvarjanjem smo se spremenili v strašljive okostnjake in zaplesali. Odličen začetek počitnic in tudi vam želimo takega!

 

Prispevek pripravila: Lidija Šajn

Fotografije: učiteljici Kristina in Lidija

 

Oznake: , ,