Zakorakali smo že v  3. mesec učenja na daljavo, a kljub vsem spremembam, ki jih je le to prineslo, na likovnem področju vnema ne popušča. Učenci so zelo ustvarjalni in po e-pošti učiteljicama likovne umetnosti pošiljajo čudovite izdelke. Delček njihovega dela si lahko ogledate v spletni galeriji spodaj.

Šestošolci so na zabaven način spoznavali barvna nasprotja – natančneje komplementarne barvne kontraste. Zdaj bi vam znali razložiti, da so to barve, ki si v barvnem krogu stojijo nasproti.

Glede na to, da večina učencev likovnih pripomočkov nima doma, smo se znašli malo drugače. Ustvarili so sliko večjih dimenzij, ko so jo sestavili iz oblačil, posteljnine, brisač, kuhinjskih pripomočkov, šolskih potrebščin in vsega, kar je bilo v ustrezni barvi izbranega komplementarnega para.
Nasmejani obrazi otrok na fotografijah in navdušeni komentarji nekaterih učencev ter staršev so nama sporočili, da jim je bila likovna naloga zanimiva. Verjetno je ravno to tisto pravo učenje, ki se najbolj zasidra v zavest mladega človeka.

Podobno nalogo so imeli sedmošolci, le da so raziskovali in ugotavljali, katere barve v barvnem krogu so si blizu oz. harmonične. Po omarah in predalih so poiskali izbrane materiale v ustrezni barvni kombinaciji in iz njih ustvarili sliko v harmoničnih barvah.

Nekaterim je bila najljubša barvna kombinacija v toplih, rumeno-rdečih odtenkih.

Drugi so si izbrali rumeno-modro-zeleno kombinacijo harmoničnih barv.

Tretji pa so izbrali sosednje barve: modro, vijolično in rdečo.

Tudi osmošolci so spoznavali barvne kontraste, le, da so razumevanje količinskega barvnega kontrasta prikazali ob ilustraciji zgodbe.

Abstraktne naloge so navadno učencem med bolj zahtevnimi, a večinoma so dokazali, da se znajo prepustiti domišljiji. Odmisliti so morali, kako so stvari in predmeti videti v resničnem svetu in si predstavljati svet le v dveh barvah.  Zraven pa so morali upoštevati tudi, kako veliko površino bodo namenili posamezni barvi v komplementarnem paru, da bo slika v ravnovesju.

Razmerja med barvami je raziskoval in že davnega leta 1881 utemeljil švicarski slikar in kipar Joannes Itten. Ugotovil je, da imata rdeča in zelena barva enako barvno »moč«, zato naj bosta na slikarski ploskvi enakovredno zastopani.

Vijolična barva je po moči in intenzivnosti šibkejša od komplementarne rumene in, če na sliki med njima želimo ustvariti ravnovesje, namenimo vijolični tri krat večjo površino, kot rumeni.

Tudi modra barva je šibkejša kot njena komplementarna oranžna barva, zato ju uravnovesimo, če modri namenimo enkrat večjo površino kot oranžni.

Devetošolci so se za potrebe likovne umetnosti odpravili v naravo, kjer so ustvarjali land art umetnine. Tako imenovana »pokrajinska umetnost« je nastala z namenom, da umetniki opozorijo na vse večje poseganje človeka v naravno okolje. Gradnja cest, železnic, jezov, viaduktov… je močno zaznamovala že skoraj vsak košček našega planeta.

Z Land art umetninami skušamo doseči ponovno ravnovesje v naravi s tem, da jo polepšamo. Našim devetošolcem je to odlično uspelo.

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Likovno snovanje 1 so se preizkusili v risanju stripa.

Nekatere izmed njih je navdihnilo trenutno dogajanje s korona virusom in so ustvarjali na to temo. Na srečo je v vsaki zgodbi virus premagan tako, da so obeti dobri :).

Ste radovedni, kako se zgodbe razpletejo? Vabljeni, da si izbor likovnih del ogledate v naši “spletni galeriji”.

 

Učenci, čestitke za vse vaše čudovite izdelke!

 

Prispevek pripravili učiteljici LUM: Helena Zalokar Kuhar in Eva Čampelj

Likovni izdelki: učenci OŠ LA Grosuplje

 

 

Oznake: , , , , , , ,