V petek, 29. 9. 2023, smo žalski tretješolci obiskali bližnjo kmetijo. Odprtih rok in z nasmehom na obrazu so nas na Puciharjevi domačiji v Žalni sprejele tri generacije domačije – ga. Ivica Pucihar, ga. Katja in g. Timotej Pucihar.

Predstavili so nam, v čem se njihova ekološka kmetija razlikuje od sodobnih kmetij, kakšno je njihovo ekološko ravnanje in kakšen je njihov odnos do narave ter avtohtonih slovenskih živali. Začutiti je bilo, da svoje delo opravljajo zavzeto in s srcem.

Nato smo odšli na pašnik poslušne kobile Pike in preplašenega žrebička ter ju nahranili s korenčkom. Ker žrebiček še ni poimenovan, smo zanj zavzeto iskali ime. Na drugem pašniku smo obiskali in s suhim kruhom nahranili bika Rudija, krave in teličke. V kokošnjaku smo pobrali jajca, v kozjaku pa smo spoznali dve prikupni kozici. V času našega obiska na kmetiji sta se kozici verjetno malo preveč najedli, saj ju nismo mogli prenehat hraniti s semeni koruze.

Sledilo je iskanje zaklada – rdečih koruznih storžev. Kar nekaj smo jih našli v kupu koruznih storžev pod kozolcem. Zelo nam je bilo všeč, ko smo se preizkusili v ličkanju koruze in kasneje v luščenju fižola. Med vestnim opravljanjem dela smo poslušali zgodbe iz preteklosti, se naučili plesti kitk iz ličkanja, se pogovarjali in prepevali pesmi – tudi pesem Na kmetiji je lepo. Prav res smo se imeli lepo. Še posebej so uživali tisti učenci in učenke, ki so se usedli na traktor in se v mislih odpeljali do šole in nazaj.

Da ne bi ostali naši želodčki prazni, so nas na kmetiji postregli s toplim domačim pirinim kruhom, domačim grozdjem in okusnim jabolčnim ter grozdnim sokom. Ob odhodu s kmetije smo se z majhno pozornostjo zahvalili članom kmetije za poučen in doživet naravoslovni dan. 

Prispevek in fotografije: Ana Potokar Blatnik

 

Oznake: , , , ,