V šolskem letu 2022/2023 smo na PŠ Št. Juriju sodelovali v mednarodnem projektu iEarn Origami project. Projekt je namenjen učencem, ki radi ustvarjajo. Umetnost zgibanja papirja so spoznali učenci 1., 2. in 3. razreda.

Origami je najstarejša in najbolj znana tehnika ustvarjanja s papirjem. Izvira z Japonske, kjer so sprva origami rabili le za zabavo na japonskem dvoru. Beseda origami je zloženka iz japonskih besed ori (»pregibanje«) in kami (»papir«). Zanj ne potrebujemo posebnega predhodnega znanja ali kakšne zapletene opreme, potrebujemo samo svoje spretne prste in voljo do zgibanja papirja.

Učenci so skozi celo leto pri pouku izdelovali različne origamije, ki so bili povezani z učno temo. Nekateri drugošolci so se pridružili tudi interesni dejavnosti Origami. Načrti za razne like smo našli zapisane v diagramih, obstajajo pa tudi navodila v obliki videoposnetkov.

Na začetku je bilo prepogibanje zahtevno za učence, ki pa so z malo pomoči in z veliko vztrajnosti uspeli narediti zanimive izdelke v origami tehniki. Učenci so bili navdušeni nad končnimi izdelki, ki so nastali pod njihovimi prsti. Ponosno so jih razstavili za fotografiranje, nato pa jih z veseljem odnesli domov.

Prispevek pripravila: Darja Vrhovec, koordinatorica projekta

Fotografirali: učiteljice Polona, Karmen in Darja

 

 

Oznake: ,