V tednu od 7. 10. do 11. 10. 2019 smo obeležili teden otroka. Ker v letošnjem letu mineva 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah (20. 11. 1989 jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov), so se v Zvezi prijateljev mladine Slovenije odločili, da bodo ravno pravice otrok osrednja tema letošnjega tedna otroka.

Konvencija o otrokovih pravicah je pomenila pomemben mejnik. Države sveta so v njej opredelile človekove pravice otrok, hkrati pa izpostavile, da so otroci posebej ranljiva skupina, ki jo je treba zaščititi. Konvencija opredeljuje otroka kot človeško bitje, mlajše od 18 let. Glavna načela konvencije so nediskriminacija, otrokove koristi (kot glavno vodilo), preživetje, razvoj in zaščita otroka ter participacija otrok pri odločitvah, ki jih zadevajo.

Konvencija o otrokovih pravicah velja tudi v Sloveniji. Naša država jo je podpisala in pristopila k njej, državni zbor pa je potrdil, da postanejo njene določbe za Slovenijo zavezujoče oziroma se prenesejo v notranje-pravni red (torej so konvencijo ratificirali).

Z namenom ozaveščanja o pomembnosti otrokovih pravic smo na DE Adamičeva izvedli različne delavnice, na katerih smo v ospredje postavili pravico do življenja, pravico do izobrazbe in pravico do bivališča. Vsi smo se naučili, da veliko pravic s seboj prinaša tudi dolžnosti.

Z različnimi dejavnostmi smo pravico do igre uveljavljali pred poukom, med njim, med odmori in po pouku. Tako so fit učenci pred poukom hodili na Koščakov hrib, nekateri pa so se med odmori igrali na igrišču. Po vzoru naših velikih sosedov na Tovarniški smo se tudi na Adamičevi odločili, da se preizkusimo v sposobnostih in spretnostih. Podirali smo rekorde, ki bodo objavljeni v Knjigici rekordov.

Napisala: Antonela Vovk

Fotografije: Antonela Vovk, Sara Lakota, Saša Kastelic

 

Oznake: , , , ,