Petošolci PŠ Št. Jurij posvečamo branju posebno pozornost. Veliko se nas je že lotilo bralne značke, učiteljica nam bere Bratovščino Sinjega galeba, prebrali pa smo tudi knjigo za govorni nastop, na katerega smo se pripravili v šoli. Spodaj omenjene knjige so nam bile zelo všeč, pripravili smo kratke opise. Vsega vam ne smemo izdati, prepričajte se sami. Mogoče bo ta seznam komu pomagal pri izbiri knjige.

Svetujemo vam tudi branje knjig, ki imajo na platnici poseben znak. Zlata hruška je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig. Jesenske počitnice so kot nalašč za preživljanje prostega časa v družbi zanimive knjige.

Hortense Ullrich

Trapaste blondinke

Govori o trinajstletni Joji. Ima razburljivo življenje in vsi pravijo, da se je rodila pod srečno zvezdo. Knjiga je smešna, predvsem v delu, ko so razkrinkali Jensa.

 

Nataša Konc Lorenzutti

Društvo starejših bratov

Knjiga je napeta, pustolovska in zabavna. Tri besede oziroma besedne zveze, s katerimi opišem knjigo, so: skrivni rovi, tihotapci in nesreča. Priporočam jo vsem, ki imajo radi pustolovščine.

 

Dav Pilkey

Kapitan Gatnik

Ta knjiga je zelo smešna, napeta, všečna. Napisana je v obliki stripa, kapitan rešuje svet in knjiga vsebuje veliko domišljije ter smeha – ko recimo kapitan sleče Cinglju robohlače.

 

Andrzej Maleszka

Čarobno drevo – Skrivnost mostu

Knjiga je napeta od prve do zadnje strani. Moja najljubša dogodivščina je, ko mesto poplavi kokakola. Čarovnija odlepi hišo od tal in dogodivščine sledijo …

 

Primož Suhodolčan

Ranta vrača udarec

Knjiga je poučna, zabavna in smešna. Knjigi dam oceno 5. Meni je všeč, mislim, da bo tudi drugim. Smešna je, ko Ranta in Smodlak za nagrado dobita cement. Več si preberite v knjigi.

 

Enid Blyton

Pet prijateljev

Rad imam pustolovske knjige, zato jo priporočam vrstnikom. Govori o štirih izmišljenih otrocih in psu. Zelo zanimivo branje je, ko so ujeti v jami in napetosti se povečujejo.

 

J. K. Rowling

Otrok prekletstva

Je zelo zanimiva, v njej je veliko čarovnije in to obožujem! Albus in Scorpius potujeta v preteklost s pomočjo časotreska.

 

Roald Dahl

Matilda

Čarobna, zanimiva in smešna knjiga. Spomnim se, ko se je očetu prilepil klobuk na glavo. Zelo smešno branje. Matilda je prijazna punca, knjiga vsebuje veliko zanimivih dogodivščin.

 

Roald Dahl

Čarli in tovarna čokolade

Je zelo zanimiva knjiga, v nekaterih delih tudi smešna. Vas zanima, kako je v tovarni čokolade? Ali bo Čarli dobil zlato vstopnico?

Priporočam jo vsem.

 

J. K. Rowling

Harry Potter: Princ mešane krvi

To je zame najboljša knjiga na svetu. Ima veliko zapletov in je polna čarovnij ter zanimivih trenutkov. Harry se bo moral soočiti s svojo usodo.

 

J. R. Palacio

Čudo

Knjiga govori o dečku, ki ima od rojstva hudo deformacijo obraza. Ko gre v peti razred, prvič spozna šolo. Polna je neprijaznosti in direktnosti, a tudi sočutja in prijaznosti.

 

Bill Watterson

Napad monstruoznih mentalno motenih morilskih mega snežakov

Kdor ne mara navadnih knjig, rad pa ima stripe, je to knjiga zanj. Med branjem boš pokal od smeha, saj v njem Calvin in Hobbes zganjata vse mogoče vragolije (oživita snežaka …).

Prispevek pripravili: učenci 5. r z razredničarko

Fotografirala: razredničarka 5. r

 

Oznake: , , , ,