Februar ali svečan. Slovensko ime svečan povezujemo z besedo sveča, ki je lahko iz voska ali ledu – za obe je v temnem in mrzlem zimskem mesecu pravi čas. Na Kopanju pa smo našli še nekaj besed, ki jih letos lahko povezujemo s slovenskim imenom za drugi mesec v letu.

Zimske olimpijske igre 2022 – 17 dni, 3 prizorišča (Peking, Jančing in Džangdžjakov), 42 slovenskih olimpijcev, ki so osvojili 7 medalj, in slogan Veselo srečanje ob popolnem ledu in snegu, ki v poenostavljeni kitajščini izgleda takole 纯洁的冰雪 激情的约会. V pod. bivanju smo spremljali prav vse discipline, v katerih so tekmovali naši športniki, ekipno tekmo naših skakalcev smo si ogledali celo v živo in navijali do srebra. V znak spoštovanja in zahvale za vse njihove dosežke pa smo v tednu pred zimskimi počitnicami izdelali plakate, na katerih se je znašlo veliko svečanega in zanimivega.

Junaki 3. nadstropja – 15. februar, mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Letos smo se vseslovenski akciji, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti, pridružili tudi Kopanjci. Ogledali smo si nekaj izpovedi junakov in staršev junaških zvezdic, poslušali njihovo himno Barve sveta, si izdelali svečane zlate pentlje in jim poslali pošiljko naših pobarvank, pisem in sporočil.

Materinščina – 21. februar, mednarodni dan maternega jezika. Zadnji dan pred počitnicami smo nekaj aktivnosti namenili naši materinščini. Razmišljali smo predvsem o pomenu tega dneva in si svečano obljubili, da se ga bomo spomnili med razigranimi zimskimi počitnicami.

 

Prispevek pripravila: Lidija Šajn

 

Oznake: , , ,