Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije in ga prireja v sodelovanju s številnimi udeleženci, tako v Sloveniji kot v tujini. Projekt opozarja na vseprisotnost in pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih ter za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ali član različnih skupnosti. Vsi sodelujoči, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana »Slovenija, učeča se dežela«. (https://tvu.acs.si/sl/domov/)

Letos se je projektu Tedni vseživljenjskega učenja, ki je trajal od 6. septembra do 10. oktobra, prvič pridružila tudi naša šola. Pripravili in izpeljali smo raznolik nabor dejavnosti, ki so nam zagotovo utrle pot k razumevanju in uresničevanju kulture vseživljenjskega učenja.

Učence 1. razreda je obiskal čebelar, gospod Miha Škoda. Predstavil jim je življenje čebel in postopek nastajanja medu ter pokazal pripomočke, ki jih čebelarji uporabljajo pri delu. Prvošolci so pripravili tudi poučno razstavo starih predmetov, ki jih danes skorajda ne uporabljamo več in tako malce pokukali v način življenja pred nekaj desetletji. Več …

Drugošolci so na igriv in ustvarjalen način vstopili v svet programiranja in robotike brez uporabe računalnika. S KUBO robotki so se hkrati učili in igrali. V parih so robotke naučili poti od šole do igrišča in ob tem ugotovili, da robotek ničesar ne naredi brez ukazov in funkcij.

Učenci 3. a razreda so bili ob svetovnem dnevu glasbe še posebej glasbeno navdahnjeni. V glasbeni delavnici so ustvarjali različne ritmične vzorce, veliko peli in, seveda, petje spremljali s pravimi ter improviziranimi glasbili. Tudi učenci 3. b niso držali križem rok. Pri likovni umetnosti so izdelali darilne vrečke in jih napolnili s slastnimi jabolčnimi krhlji, ki so jih pripravili sami. Pred sušenjem krhljev so si za malico privoščili tudi nekaj svežih, v kombinaciji z medom. Poskusite, ne bo val žal.

Četrtošolci so preživeli prav poseben dan ob mednarodni čajanki. Druženje ob čaju in piškotih je bilo zelo prijetno in poučno, saj so spoznali življenje Romov nekoč in danes, poslušali dvojezično pravljico Most prijateljstva ter izdelali igrico »Spomin« v romskem jeziku. So si pa četrtošolci dobro ogledali tudi vsebino šolske torbe za prvo pomoč in spoznali osnove prve pomoči pri manjših poškodbah.

Petošolci so se v projekt TVU vključili s pismom babici in dedku, saj so ugotovili, da so  starejši v naši družbi (pre)večkrat zapostavljeni. Tudi pandemija je naredila svoje, zato so razmišljali, kako bi se lahko (še) bolj povezali s starimi starši. Podali so kar nekaj zanimivih predlogov, od peke potice, ribolova, igranja družabnih iger do pisanja razglednice ali pisma. Malce težav se je pojavilo pri pisanju naslovov, saj v današnjih časih skorajda ne pošiljamo več pisem in razglednic. Prejemniki razglednic so bili zelo prijetno presenečeni in tako bo med jesenskimi počitnicami iz neke hiše zadišalo po potici …

V vseh oddelkih so učenci z različnimi dejavnostmi obeležili evropski dan jezikov, ki je posvečen jezikovni raznolikosti v Evropi in spodbujanju učenja jezikov. Ena izmed zanimivih dejavnosti je bilo pozdravljanje v različnih jezikih in izdelovanje stenskih aplikacij, še bolj pa prepoznavanje oglašanja živali v več jezikih. Seveda učne ure niso minile brez petja in štetja.

V 3. in 4. skupini podaljšanega bivanja so učenci izdelali lična darilca za 60 starejših krajanov iz KS Žalna. Darilca in vrečke s suhimi krhlji, ki so jih pripravili učenci 3. b razreda, smo pred mednarodnim dnem starejših predali predsednici KO RK, gospe Olgi Jaketič, s katero sodelujemo že vrsto let. Vse učence, od 1. do 5. razreda, je obiskala dipl. med. sestra, gospa Angelika Ferjan in jim predstavila osnove prve pomoči. Pokazala jim je postopek oživljanja neodzivnega človeka, namestitev nezavestne osebe v bočni položaj in imobilizacijo poškodovane roke s trikotno ruto. Predstavljene postopke so vsi učenci izvajali tudi praktično. Več …

To je kratek povzetek živahnega dogajanja na naši šoli. Vsi dogodki so nam pustili lepe, poučne in trajne sledi. Iskrena zahvala vsem sodelujočim, ki so se z veseljem in dobro voljo odzvali na naše povabilo, seveda pa tudi vsem učiteljicam in učencem za aktivno sodelovanje ter zelo uspešno izpeljan projekt.

Koordinatorica projekta TVU: Stanka Erjavec

Fotografije: učiteljice Maja Mišič, Špela Zrimšek, Mateja Erjavec Mihovec, Irena Rakar, Tanja Pogorelčnik Burger, Germana Mehlin, Martina Dominković, Anica Kastelec, Janja Pečelin, Nastja Zalašček in Stanka Erjavec

 

Oznake: , ,