Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije, naš območni koordinator je Izobraževalni zavod Cogitamus.  Projekt se izvaja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja. (https://tvu.acs.si/sl/predstavitev/)

Letos smo pri projektu Tedni vseživljenjskega učenja, ki je trajal od 15. 5. do 18. 6. 2023, izvedli pet različnih dejavnosti.

KUBO ROBOTIKA

S Kubo robotki smo na igriv in ustvarjalen način vstopili v svet programiranja in robotike brez uporabe računalnika. Robotki so prilagojeni izobraževanju otrok na razredni stopnji. Ker je delo potekalo v parih ali manjših skupinah, so učenci krepili timski duh ter medsebojno sodelovanje, učili so se poslušati drug drugega, upoštevati predloge ostalih in sprotno reševati medsebojne konflikte.

SPREJEM BRALCEV

Drugošolci se tekom šolskega leta razvijajo v prave bralce. S tem namenom je Mestna knjižnica Grosuplje pripravila v knjižnici prireditev – Sprejem bralcev. Najprej smo si ogledali ekološko poučno prestavo, ki so jo ustvarili otroci in vzgojiteljici iz vrtca Kekec, nato pa je knjižničarka učence s priznanjem in majhno pozornostjo sprejela v svet pravih bralcev. Skupaj smo si še ogledali knjižnico in si izposodili knjige.

RAZSTAVA KLEKLJANJA IN VEZENJA

Razstavo klekljanja, vezenja (rešilje) in kvačkanja so nam pripravile članice skupine Ažur, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Grosuplje. Poleg razstave so nam gospe pokazale tudi postopek klekljanja, vezenja in kvačkanja in mnogi učenci so se preizkusili v teh ročnih spretnostih.

GIBANJE JE DEL NAS – EXATLON

Ob svetovnem dnevu športa smo v telovadnici postavili poligona  (exatlon – dve skupini se pomerita na poligonih z enakimi nalogami). Skupinsko tekmovanje pri premagovanju določenih ovir so izvedli vsi učenci v času športa ali v podaljšanem bivanju. V tekmovalnem duhu so se spodbujali in po svojih najboljših močeh premagovali ovire. Preko igre so se tudi učili sprejemati tako uspeh kot neuspeh.

 LEGO ROBOTIKA

Učenci in učenke 5. razreda, ki so se v letošnjem šolskem letu vključili k interesni dejavnosti Lego robotika, imajo za sabo že kar nekaj ur sestavljanja in programiranja. Nekaj izmed teh domiselnih izdelkov so v okviru tedna vseživljenjskega učenja predstavili tudi mlajšim učencem naše šole, ki so se z veseljem preizkusili v vodenju robotkov.

Koordinatorica projekta TVU: Maja Mišič

Fotografije: učiteljice PŠ Žalna

 

Oznake: , , ,