V 1. b-razredu smo pri likovni umetnosti ustvarjali kurente. Najprej smo si ogledali video posnetek o kurentih, njihove značilnosti in posebnosti. Ali ste vedeli, da kurentu lahko rečemo tudi korant, korent, kurant ali korat? Včasih v rokah nosi tudi ježevko – palico, ki je na koncu ovita z bodičasto ježevo kožo, in klešče, v katere naj bi ujel dekle, ki mu je všeč. Vse to in še mnogo več smo izvedeli o teh zanimivih pravljičnih bitjih slovenske mitologije, ki niso poznani pri drugih narodih. Preberite še izjave učencev.

Kurenti imajo ogromne zvonce. Z njimi cingljajo, da bi odgnali zimo in privabili pomlad. Najraje od vsega sem pospravljala. To nam je vzelo veliko časa, a sem zelo uživala. (Neža)

Bilo je veliko dela, največ pa za pospravljati. Bili so majhni listki in smo pometali in pometali in pometali. Ko smo namazani tulec povaljali v lepilo in nato v trakove, mi je bilo zelo všeč. (Pia)

Kurente smo izdelovali tako, da smo tulce povaljali v papirčke. Kurenti majo dolg jezik, dolge okrasne trakove, velike oči. Všeč mi je bilo lepljenje trakov. (Živa)

Ko smo delali kurente, je bilo zelo zabavno. Najbolj, ko smo roko pomočili v lepilo in mazali. (Kaja)

Prispevek pripravila in fotografirala: Brigita Bobnar

 

Oznake: , , ,