Učenci predmetne stopnje na Tovarniški so v oktobru in novembru dodobra spoznali poklic arhitekta oz. arhitektke.

Šestošolci so v skupinah oblikovali notranji opremljen prostor. Razmišljali so o razporeditvi in smiselni povezavi med prostori v stanovanju oz. hiši. Delo je potekalo po fazah, podobno, kot pri gradnji pravega doma: najprej idejni osnutek, nato izdelava predelnih sten, oken in vrat, nato polaganje talnih oblog ter barvanje sten. Na vrsti je bila izdelava pohištva in dodatkov za dom, ki naredijo stanovanje prijaznejše in udobnejše.

Učenci sedmih razredov so ustvarjali hotel z okolico. Poudarek je bil na oblikovanju arhitekturnih elementov (balkonov, stebrov, stopnic…) ter fasade. Tudi sedmošolci so pričeli z risanjem načrta. Iz škatel so izrezovali arhitekturne odprtine in nadaljevali z oblikovanjem fasade in okolice hotela. Delo v skupini je vedno dinamično in zahteva veliko prilagajanja, saj se morajo člani dogovoriti in soglašati o vsaki podrobnosti in videzu izdelka. Izkušnja, ki bo koristila prav vsem!

Osmošolci so razmišljali o sodobni stanovanjski hiši. Delo je potekalo v dvojicah. Načrt je obsegal izris sestavnih delov stavbe, izrezovanje mreže geometrijskih teles, ki so vključevala okna in vrata in natančno lepljenje posameznih delov stavbe. Učenci so ugotovili, da jim še kako pride prav znanje, ki so ga usvojili pri matematiki ter tehniki in tehnologiji.

Urbanistični prostor je bil glavno vodilo učencem devetih razredov. Že pri pouku likovne umetnosti so podrobneje spoznali delo arhitektov, urbanistov in krajinskih arhitektov. Na Tehniškem dnevu so razmišljali, kako zgraditi mesto oz. vas in pri tem upoštevati priporočila urbanistov. Velik poudarek so namenili ozelenitvi okolice stanovanjskih stavb in tudi industrijskih območij, saj nas ob vse večjih temperaturnih spremembah edino rastline rešujejo pred prevelikim segrevanjem. Naselja so si zamislili v bližini rek ali potokov, ki še dodatno pripomorejo k izboljšanju kvalitete bivanja.

V kratkem filmu si lahko ogledate, kaj so učenci ustvarili na Tehniških dnevih.

In še nekaj vtisov sedmošolcev in sedmošolk ob zaključku Tehniškega dneva:
»Bilo je zelo zabavno, želim si, da bi bilo več takih dni. Naredile smo hotel z rožami, dvema balkonoma in s parkom pred hotelom.« (Lina)
»Bilo mi je všeč, ker smo delali v skupini.« (Brina)
»Všeč mi je bilo sodelovanje. S sošolkami smo se zelo zabavale. Naredile smo pustolovski Horse hotel in zipline.« (Tjaša)
»Dobro je bilo, zabaval sem se!« (David)
»Bilo je odlično!« (Gal)
»Na tehniškem dnevu nama je bilo všeč, da smo lahko sami ustvarili nekaj novega in uporabljali različne materiale. Dobro je bilo, da smo si lahko sami izbrali skupino.« (Iza in Nika)
»Priložnost smo imeli ustvariti svoje sanje.« (Blaž in Lukas)
»«Veliko smo se smejale. Hotel nama ni ravno všeč. Lahko bi bil boljši. Ampak je bilo zabavno.« (Ana in Amina)
»Tehniški dan je bil zanimiv. Zabavali in družili smo se. Ta dan si bom zapomnila.« (Lara in Mirnesa)
»Med tehniškim dnevom smo se zabavali. Navdih smo dobili iz domišljije.« (Ožbej in Marcel)
»Bilo je super in zabavno. Moti me, da so bili sošolci glasni.« (Ažbe)
»Tehniški dan je bil ustvarjalen in hkrati zanimiv.« (Ana in Manca)
»Delali smo v skupini in bilo je odlično! Zelo smo si pomagali in se zabavali.« (Zoja in Ema)
»Bilo mi je všeč, da smo imeli proste roke in da smo bili kreativni« (Stela, Žana)
»Najbolj mi je bilo všeč, ko sem videl končni izdelek, kako je bil lep in da smo dobro sodelovali. Všeč mi je bilo tudi, da se nismo kregali in da smo bili prijazni drug do drugega.« (učenec 6. a)
»Všeč mi je bilo, kako vztrajno smo delale. Če smo kaj naredile narobe, smo se takoj zmenile in popravile.« (Miljana in Zala)
»Všeč mi je bilo, da sem bila s prijatelji v skupini.« (Ana in Tina)
»Današnji dan je bil zabaven, Uživali smo v ustvarjanju in upam, da se še kdaj zgodi.« (Leja, Bilal, Zoja)
»Našemu hotelu je ime Nike, ker smo vsi športniki. Všeč nam je, da smo se dokazali.« (Nik, Taras, Lan, Bor)
»Najbolje v tem dnevu je bilo, da smo se pogovarjali in se družili.« (Urh, Aleks, Maks, Žiga)
»Dan nam je bil všeč. Bil je zabaven in ustvarjalen.« (Mirjana, Gaja, Kiara)
»Danes je bilo zabavno! Najtežje je bilo izdelati drevesa, najlažje pa barvanje hotela. Z izdelkom smo zadovoljne.« (Nina, Yarina, Teja)

Z ustvarjenimi izdelki smo zadovoljni tudi učitelji, ki smo bili mentorji učencem na Tehniških dnevih.
Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem učiteljem za odlično opravljeno delo, učencem pa čestitam za ustvarjalnost in končni rezultat!

Helena Zalokar Kuhar

Članek pripravila: Helena Zalokar Kuhar
Fotografije: Helena Zalokar Kuhar
Montaža filma: Andrej Novljan

 

Oznake: ,