V sredo, 17. 4. 2024 se je v Kulturnem domu Grosuplje odvil poseben dobrodelni koncert. Pobuda za koncert je prišla s strani  Fundacije Alojzija Rupnika – Slavka, ki jo vodi njegova hči Monika Rupnik, ki je naša občanka. Osrednje poslanstvo fundacije je usmerjeno v reševanje konkretnih zgodb v lokalnem okolju. Ob tem spodbuja ljudi k družbeno odgovornemu delovanju in solidarnosti do sočloveka. Tokrat so k sodelovanju povabili Osnovno šolo Louisa Adamiča Grosuplje. Monika Rupnik je s Fundacijo našim učencem ter njihovim družinam finančno pomagala že v preteklih šolskih letih.

V času v katerem živimo imamo včasih občutek, da se odvijajo mnoge dobrodelne akcije, s katerimi otrokom omogočajo brezskrbne počitnice, zbirajo se šolske potrebščine, delovni zvezki ipd. Zaradi poplave dobrodelnih akcij (prav za vsako verjamemo, da ima svoj dobronamerni cilj) se zgodi, da kdaj rečemo: ˝Ehh, daj no, toliko je pomoči, ali je res toliko družin, ki pomoč potrebujejo?˝ Pa so. Družine, kjer so starši redno zaposleni, a so njihovi prihodki še vedno nizki in se težko prebijejo čez mesec.

Koncert je otvoril mladinski pevski zbor osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje, ki ga sestavljajo učenci od 6. do 9. razreda. Pod mentorstvom učiteljice Nataše Kocjančič in korepetitorke Sabine Benedik. Zapeli so pesmi ˝Vsak po svoje˝, katere avtor je Mitja Vrhovnik Smrekar in novozelandsko ljudsko Wellerman, ki jo je priredila Nataša Kocjančič.

Koncert je nadaljevala Klapa Kampanel. Gre za eno izmed odličnih hrvaških klap, ki je nastala pred 28. leti in navdušuje s številnimi glasbenimi zgodbami. Za vse tiste, ki še ne poznate zasedbe, naj povemo, da fantje najraje pojejo in igrajo. Ob vprašanju, od kod prihajajo, se le nasmejijo, saj mnogi mislijo, da prihajajo iz Dalmacije. A ni tako, saj vsi živijo v Zagrebu, kjer tudi največ nastopajo. Na koncertu pa so nam pomagali pri sestavljanju dobrodelnega mozaika. Skozi številne skladbe smo odrasli podoživeli vroče poletne dalmatinske večere.

Na navihana otroška poletja pa nas je spomnila vrhunska Tanja Žagar, ki je s svojo energijo navdušila tudi najmlajše obiskovalce koncerta. Poljubčki so leteli na oder in z odra. S svojimi glasbenimi hiti nas je zazibala v prelep večer. Vrhunec koncerta smo doživeli v združitvi glasbenih moči, ko so Klapa Kampanel in Tanja Žagar skupaj odpeli dalmatinski venček pesmi.

A tu se naša zgodba še ni končala. Organizatorji so poskrbeli tudi za presenečenje. Na odru nas je vse presentil Djomla KS, ki je svoj največji hit odpel in odplesal z učenci OŠ LA Grosuplje ter vsemi obiskovalci koncerta.

Sledilo je še sklepno dejanje, in sicer dobrodelna dražba 5 košarkarskih žog s podpisom Zorana Dragića. Prepričani smo, da zanj ne slišite prvič. 34. letni športnik, član slovenske košarkaške reprezentance, trenutno igra v dresu Cedevite Olimpije. V svoji bogati karieri je igral za Ilirijo, Slovan, Krko, nato v velikih  Evropskih klubih, nekaj časa tudi v najmočnejši košarkaški ligi NBA. Ob vsem tem je Zoran redno igral za slovensko reprezentanco na mnogih velikih tekmovanjih. Pet posameznikov, ki so ponudili najvišjo vsoto je močno prispevalo v sklad fundacije, hkrati pa so domov odnesli prijeten spomin na dogodek.

Ob dobrodelnih akcijah se mnogokrat sprašujemo, ali naš prispevek lahko pomaga, ali bo omogočil spremembo in ali bo šel v prave roke. Zakaj torej toliko šteje vsak euro posameznika? Ko združimo moči tudi vsak cent in ne le vsak euro, postane množica in skupek nečesa večjega.

Zato se zahvaljujemo prav vsakemu, ki je ob vhodu v dvorano ali z donacijami na tekoči račun Fundacije Alojzija Rupnika – Slavka, prispeval delček k temu mozaiku.

Zahvaljujemo se Moniki Rupnik, ki je s Fundacijo Alojzija Rupnika – Slavka dala pobudo inorganizirala ter izpeljala dobrodelni koncert. Želimo si, da koncert postane vsakoletna tradicija, ki bo v nas odprla oči za sočloveka in polnila srca z dobroto.

Na dobrodelnem koncertu smo združili moči, da pokažemo, da nam je mar za prav vsakega otroka naše šole. Zbrali smo 10.000 €. Zbrani prispevek se nahaja na računu Fundacije Alojzija Rupnika – Slavka in bo po potrebi namenjen subvencijam različnih dni dejavnosti, taborov in šol v naravi za učence OŠ LA Grosuplje.

Prispevek pripravila: Rok Žerdin in Antonela Vovk

Fotografirala: Antonela Vovk

 

Oznake: , , , , , , ,